"Az orosz elnök nem csak a keleti szomszédunk ellen harcol" – Čaputová szerint Putyint nem állítja meg a terület feladása

2022. június 2. - 13:51 | Belföld

Az orosz rezsim háborút vív a demokratikus értékek és a kontinensünkön évtizedek óta békét biztosító szabályok ellen. Ezt Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök jelentette ki a Globsec biztonsági konferencián mondott csütörtöki nyitóbeszédében.

"Az orosz elnök nem csak a keleti szomszédunk ellen harcol" – Čaputová szerint Putyint nem állítja meg a terület feladása
Fotó: TASR

Čaputová kiemelte, a béke megteremtése érdekében szükséges Ukrajna támogatásának folytatása.

„Putyin nagyszabású ukrajnai inváziója, amely pontosan 99 napja kezdődött, nem hagy kétséget afelől, hogy az orosz elnök nem csak keleti szomszédunk ellen harcol. Ukrajnát megtámadták, mert mert különbözni Putyin Oroszországától. A jogállam javítása, a korrupció elleni harc és a nyitott társadalom érdekében”

– jelentette ki az elnök, hozzátéve, hibának tartja az ukrajnai háborút megelőző figyelmeztető jelek figyelmen kívül hagyását, illetve félreértelmezését.

Čaputová szerint a történelem bebizonyította, hogy ha az agresszor az értékek ellen harcol, a terület feladása valószínűleg nem állítja meg. Rámutatott a müncheni egyezményre, és figyelmeztetett, hogy ne ismétlődjön meg ugyanaz a hiba.

A köztársasági elnök bízik benne, hogy az Európai Tanács hivatalossá teszi Ukrajna tagjelöltstátuszát.

"Mert az elmúlt 20 év megmutatta, hogy országok EU és Oroszország között hagyása nagyobb instabilitáshoz vezet. Ez egy stratégiai politikai és biztonsági döntés, amelyet meg kell hoznunk" - mondta.

Čaputová szerint Ukrajna újjáépítésével nem lehet várni az agresszió végéig. Óriási feladatról és a befektetésről beszélt a közös boldogulás érdekében, amiből Szlovákia is aktívan kiveszi majd a részét.

Az elnök emellett az országok ellenállóképességének erősítésére szólított fel. Kiemelte, fontos a zöld és a fenntartható fejlődésbe való fektetés, valamint elengedhetetlen az Oroszországtól való energiafüggőség csökkentésébe való befektetés is.

Hangsúlyozta továbbá a védelembe való invesztálás fontosságát. Szerinte a NATO-tagállamoknak készen kell állniuk arra, hogy a GDP két százalékát az eredetileg tervezettnél korábban, már 2024-ben elkülönítsék védelemre. Egyúttal támogatja a NATO keleti szárnyának további megerősítését. Szerinte a NATO stratégiai koncepciójának reflektálnia kell az új valóságra Oroszországgal, mint fenyegetésre és biztosítani a kollektív védelmet.

Az államfő a félretájékoztatás és propaganda formájában való fenyegetésekre is figyelmeztetett. Szerinte az Európai Uniónak többet kell tennie azért, hogy növelje a közösségi média felelősségét a tartalmaikért. "Sajnálom, ha a szólásszabadságot ürügyként használják fel a tétlenségre. A hazugságon alapuló propagandát csak ártalmatlan véleménynek kellene tekintenünk? Nem hiszem" – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a véleménynyilvánítás szabadságát magába foglaló demokratikus eszközöket nem szabad magának a demokráciának a lerombolására felhasználni.


(TASR)