Az orosz elnök nem zárta ki, hogy a jövőben két ciklusra korlátozzák az államfő mandátumát

2019. december 19. - 16:10 | Külföld

Nem zárta ki annak lehetőségét a hivatalban lévő orosz államfő, hogy az alkotmányt úgy módosítsák, hogy egy személy csak két alkalommal tölthessen be államfői tisztséget.

A jelenlegi alkotmányban az a megfogalmazás szerepel, hogy egy személy "egymást követően csak két alkalommal töltheti be az elnöki tisztséget". Ez azonban nem zárja ki, hogy később újra megválasszák. Ezért a szövegből törölnék az "egymást követően" megfogalmazást, ami lehetetlenné tenne akár többszörös megválasztást is. Vagyis ugyanaz a személy összesen legfeljebb két ciklusra lenne megválasztható.

Vlagyimir Putyin erről a csütörtöki évértékelő sajtótájékoztatóján beszélt azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy van-e szükség változtatásokra az orosz alaptörvényben.

Mint emlékezetes, Putyin két négyéves elnöki ciklus után négy évre a kormányfői pozícióba távozott, majd 2012-ben visszatért az államfői tisztségbe, amelynek mandátumát időközben hatévesre hosszabbították meg. Jelenleg negyedik elnöki ciklusát tölti, amely 2024-ben fog lejárni.

(MTI)

Címkék: Vlagyimir Putyin