Az orosz nagykövetség kételkedik a Julija Szkripal nevében közzétett nyilatkozat valódiságában

Oroszország londoni nagykövetsége közleményben tudatta szerda éjjel, hogy kételkedik annak a nyilatkozatnak a valódiságában, amelyet a Scotland Yard a március elején megmérgezett Julija Szkripal nevében tett közzé este.

Az orosz nagykövetség kételkedik a Julija Szkripal nevében közzétett nyilatkozat valódiságában

"... jó lenne megbizonyosodni arról, hogy a nyilatkozat valóban Julijától származik. Ezzel kapcsolatban súlyos kétségek vannak" - áll a követségi közleményben.

A brit rendőrség nyilatkozatának szövege "nyilvánvalóan úgy lett összeállítva - kifogásolja a londoni orosz diplomáciai képviselet -, hogy megerősítse a brit hatóságok korábbi hivatalos közléseit és egyúttal kizárja Julija mindenfajta kapcsolatfelvételét a külvilággal - konzulokkal, újságírókkal, rokonokkal".

A Salisburyben élő 66 éves Szergej Szkripalt - az orosz katonai hírszerzés egykori ezredesét, aki a brit külső hírszerzésnek (MI6) is dolgozott - és lányát hetekig válságos állapotban kezelték. A mérgezést a brit szakértői vizsgálat szerint egy olyan idegméreg okozta, amelyet még a Szovjetunió fejlesztett ki. London az orosz kormányt tartja felelősnek az incidensért, Moszkva azonban folyamatosan és határozottan tagadja, hogy köze lenne a Szkripal-ügyhöz.

A 33 éves, orosz állampolgárságú Julija Szkripal, akit hétfőn kiengedtek Salisbury kórházából, a szerdai nyilatkozatban közölte, hogy Oroszország londoni nagykövetsége segítséget ajánlott fel neki, ő azonban ezt egyelőre nem kívánja igénybe venni. Szavai szerint apja még mindig súlyos állapotban van. Saját állapotát nem részletezi, de azt írja nyilatkozatában, hogy élete teljesen megváltozott az alig több mint egy hónappal ezelőtti mindennapi életviteléhez képest, és lábadozása közben igyekszik napirendre térni afelett, hogy milyen kilátásai vannak.

Közleményében nem fedte fel, hogy hol tartózkodik, de hangsúlyozta, hogy biztonságban van, és különleges képesítésű rendőrségi szakértők állnak rendelkezésére, akik segítenek az ellátásában, és tájékoztatják az ügyben folyó vizsgálati eljárás menetéről. Julija Szkripal hangsúlyozta: egyelőre nem kíván a sajtónak nyilatkozni, ugyanakkor az ő és édesapja nevében senki nem nyilatkozhat rajtuk kívül.

Külön kérte unokahúgát, Viktorija Szkripalt, hogy egyelőre ne látogassa meg őt és ne is keresse vele a kapcsolatot. Julija Szkripal szerint a Viktorija által kifejtett vélemények és feltételezések nem tükrözik sem az ő, sem édesapja álláspontját. A Rosszija 1 orosz állami televízióban minap bejátszott, hivatalosan nem megerősített hitelességű hangfelvétel szerint Julija Szkripal a múlt héten telefonon beszélt Viktorija Szkripallal, akinek a felvétel tanúsága szerint azt mondta volna, hogy sem ő, sem apja nem szenvedett visszafordíthatatlan egészségi károsodást.


MTI/para