Az orosz parlament alsóháza megszavazta a négy ukrajnai régió annektálását

2022. október 3. - 14:58 | Külföld

Az Állami Duma, azaz az orosz parlament alsóháza ma jóváhagyta a négy megszállt ukrán terület Oroszországhoz való csatolását. Ez Ukrajna teljes területének körülbelül 15 százaléka.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken aláírta a szerződéseket az összesen négy ukrán régió elfoglalásának megkezdéséről. Zaporizzsja és Herszon régión kívül a nemzetközileg el nem ismert oroszbarát szeparatista szervezetek, a Donyecki Népköztársaság (DNR) és a Luhanszki Népköztársaság (LNR) is érintettek.

Az orosz alkotmánybíróság vasárnap jóváhagyta négy ukrán régió Oroszországhoz csatolásáról szóló dokumentumcsomagot.

A teljes folyamat részeként a BBC orosz nyelvű állomása szerint a szerződések ratifikálása mellett a Dumának is jóvá kell hagynia a vonatkozó törvényeket. Kedden a parlament felsőháza foglalkozik velük. Végül Putyinnak kell aláírnia a vonatkozó dokumentumokat.

A Kreml vezetője, akinek parancsára az orosz csapatok február végén megszállták Ukrajnát, kijelentette, hogy Moszkva "minden rendelkezésre álló eszközzel" megvédi az elcsatolt területeket.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a szerződések pénteki aláírására reagálva kijelentette, hogy Kijev addig nem tárgyal Oroszországgal, amíg Putyin áll az élen, és bejelentette, hogy Ukrajna gyorsított NATO-felvételi kérelmet nyújt be. A Nyugat elutasította és elítélte az annektálást.

Az orosz inváziós erők nem foglalják el mindazokat az ukrán régiókat, amelyeket Moszkva most bekebelezni próbál, és az elmúlt napokban olyan hírek érkeztek, hogy az ukrán hadsereg visszafoglalt néhány más falut is ezeken a területeken.


(ČTK)