Az orosz-ukrán nyílt konfliktus tovább lassítaná a gázszállítmányokat, miközben Szlovákiában a tartalékok csak félig vannak

2022. január 27. - 16:10 | Belföld

Amennyiben Oroszország és Ukrajna között nyílt konfliktussá fajulna a jelenleg amúgy sem nyugodt helyzet, Szlovákiát utóbbi közvetlen szomszédjaként az a veszély fenyegetné, hogy nem érkezne több gáz kelet felől, miközben a tartalékaink 20 százalékkal alacsonyabban vannak, mint tavaly ilyenkor.

Az orosz-ukrán nyílt konfliktus tovább lassítaná a gázszállítmányokat, miközben Szlovákiában a tartalékok csak félig vannak
Fotó: TASR

Ján Pišta, a JPX elemzője szerint a nyílt konfliktus kirobbanásának kockázata nyomja fel az árakat a földgáz terén. Ha a két ország között kitör a háború, akkor nagy a valószínűsége, hogy Ukrajnán keresztül nem jön több gáz Európába. Jozef Badida, az energieprevas.sk portál elemzője szerint Szlovákia megoldhatná a helyzetet, ha az orosz gáz más útvonalon áramlana Európába. Viszont teljesen más helyzet állna elő, ha az oroszok teljesen elzárnák a csapot – főként, hogy Szlovákia gáztartalékai az átlag alatt vannak.

Badida szerint jobb esetben extrémen felmenne a földgáz ára, rosszabban viszont a hiány miatt korlátozva lenne a gázszállítás a szlovákiai ügyfeleknek. Utóbbi esetben minden bizonnyal az történne, mint 2009-ben: a háztartások és a nyilvános szektor továbbra is kapná a gázt, a korlátozás pedig az iparra vonatkozna. Richard Kvasňovský, a Szlovák Gáz- és Kőolajipari Szövetség (SPNZ) ügyvezető igazgatója azt feltételezi, hogy ilyen esetben megmutatkozna az európai országok közti szolidaritás, és nyugat felől is érkezne gáz oda, ahol hiány van belőle.

Az AGSI+ társulás szerint Szlovákia gáztartalékai jelenleg 40 százalékon állnak, ami 20 százalékkal kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Kvasňovský szerint, ha csak nem érkezik lényegesen hidegebb idő, ami hosszabb ideig kitartana, akkor a tartalékok minden bizonnyal elegendők lesznek a fűtési időszak végéig.


(hnonline.sk)