„Az oroszok ezt biztos látják, de számunkra ez pozitív” – folytatódik a NATO-csapatok hadgyakorlata Lešťen

2022. április 28. - 14:23 | Belföld

A Lesť katonai kiképzőközpontban folytatódik a NATO többnemzetiségű egységének hadgyakorlata, amelyen cseh katonák is részt vesznek. Csütörtökön Tomáš Tuhý altábornagy, Csehország szlovákiai nagykövete is látogatást tett ott.

„Az oroszok ezt biztos látják, de számunkra ez pozitív” – folytatódik a NATO-csapatok hadgyakorlata Lešťen
Fotók: TASR - további képekért kattints!

Tuhý szerint további csapatok érkeznek majd, és felkészülnek a megkívánt helyzetre. Hozzátette, hogy a hadgyakorlatot kulcsfontosságúnak tartja abból a szempontból, hogy segíti az egyes katonai alakulatok eljárásrendjének összehangolását. „Intézkedéseket fogadtunk el, amelyek nélkülözhetetlenek országaink megvédéséhez, és egyértelműen jelét adjuk annak, hogy nem akarjuk lebecsülni a helyzetet” – nyilatkozta azzal kapcsolatban, hogy Oroszország a feszültség gerjesztéseként tekinthet-e a cseh katonák szlovákiai állomásozására.

Ivan Pach vezérőrnagy, a Fegyveres Erők földi egységeinek vezetője szerint a lešťi hadgyakorlat célja a műveleti felkészültség növelése az ukrajnai válsággal kapcsolatban. Hozzátette, hogy a közép-szlovákiai kiképzőközpontban felderítő és különleges egységek vannak, majd csatlakozik hozzájuk a légierő is.

„Az oroszok ezt biztos látják, de számunkra ez pozitív. Mert láthatják, hogy képesek vagyunk összefogni és együtt gyakorlatozni. Függetlenül attól, hogy milyen eszközöket használunk” – állapította meg Pach.

A NATO szlovákiai többnemzetiségű hadgyakorlatán összesen 3000 katona vesz részt, köztük Csehországból, Németországból és az Egyesült Államokból, az elkövetkező hetekben pedig Szlovéniából is csatlakoznak.


TASR/para