Az oroszok megmondták, milyen következménye lesz, ha Svédország és Finnország belép a NATO-ba

2022. április 14. - 14:37 | Külföld

A Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel álló Dmitrij Medvegyev csütörtökön figyelmeztette a NATO-t, hogy ha Svédország és Finnország belép a szövetségbe, akkor Moszkva lépéseket tesz a szárazföldi, haditengerészeti és légierejének megerősítésére a Balti-tengeren, beleértve az atomfegyverek elhelyezését.

Az oroszok megmondták, milyen következménye lesz, ha Svédország és Finnország belép a NATO-ba
Dmitrij Medvegyev (Fotó: TASR)

A jelenleg az Orosz Föderáció biztonsági tanácsának az alelnöki posztját betöltő Medvegyev szerint, ha Svédország és Finnország belép a NATO-ba, akkor már nem lehet szó atommentes státuszról a Balti-tengeren, és újra kell teremteni az egyensúlyt. „Oroszország eddig nem folyamodott ilyen intézkedésekhez, és nem is volt tervben” – tette hozzá.

Az ukrajnai háborúra való tekintettel Svédország és Finnország fontolóra vette, hogy csatlakozzon a NATO-hoz. A két ország miniszterelnökei megjegyezték, hogy az ukrajnai háború drámaian megváltoztatta a biztonsági körülményeket, valamint országuk helyzetét. Az elkövetkező hetekben születhet döntés a belépésről. Finnország, amely keleten 1300 kilométeren határos Oroszországgal, a múltban azért nem akart belépni a szövetségbe, hogy ezzel se provokálja keleti szomszédját, az ukrajnai háború viszont fordulatot eredményezett a nyilvános és politikai közegben.


(Čas.sk)