Az oroszok szerint Kijev állhat Zaharcsenko halála mögött

2018. augusztus 31. - 20:51 | Külföld

Minden alap megvan azt feltételezni, hogy Olekszandr Zaharcsenkónak, a donyecki szakadár köztársaság vezetőjének meggyilkolása mögött az ukrán kormány állhat - mondta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő újságíróknak pénteken Moszkvában.

Az oroszok szerint Kijev állhat Zaharcsenko halála mögött
Fotó: TASR/AP

A kiemelt fontosságú ügyekben eljáró orosz Nyomozó Bizottság (SZK) a Zaharcsenko-merénylettel kapcsolatban "nemzetközi terrorcselekmény" címén indított eljárást. Vlagyimir Putyin elnök részvétét nyilvánította a szakadár vezető hozzátartozóinak.

"Donyeckben terrorcselekmény következtében életét vesztette Donyecki Népköztársaság vezetője, Alekszandr Zaharcsenko" - közölte a külügyi szóvivő, oroszul ejtve az Ukrajnától önhatalmúlag elszakadt oroszbarát terület szakadár vezetőjének nevét.

"Minden alap megvan azt feltételezni, hogy meggyilkolása mögött a kijevi rezsim állhat, amely nem egyszer alkalmazott már hasonló eszközöket a másként gondolkodók és a kellemetlenné vált személyek kiiktatására" - tette hozzá.

Zaharova szerint "a kijevi háborús párt" ahelyett, hogy teljesítené a minszki megállapodásokat és keresné a rendezés lehetőségét, "terrorista forgatókönyvet valósít meg", tovább súlyosbítva az amúgy is súlyos helyzetet a régióban. "A békeígéreteiket nem teljesítve, úgy tűnik, úgy döntöttek, hogy a véres háborúra váltanak át" - hangoztatta.

"A nemzetközi közösségnek azt kell követelnie - de figyelembe véve Ukrajna politikai rendszerének bábjellegét, az kell ellenőriznie -, hogy ezt a békés polgárok szeme láttára elkövetett bűncselekményt részrehajlás nélkül vizsgálják ki" - fogalmazott Zaharova.

Konsztanytyin Koszacsov, az orosz parlament felsőháza külügyi bizottságának elnöke a TASZSZ-nak nyilatkozva kijelentette: "most csak az világos, hogy aki ezt elkövette, semmiképp sem érdekelt a Donyec-medencei konfliktus békés és politikai rendezésében".

Nyikolaj Kovaljov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) volt igazgatója ugyancsak a TASZSZ-nak azt mondta, biztos benne, hogy a merénylet mögött az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) áll.

Zaharcsenko a Donyeck központjában lévő, Szepar elnevezésű étteremben elkövetett robbantás következtében halt meg.

MTI/para