Az oroszok télen a torkunkra rakhatják a kést, és elzárhatják a gázcsapot Európa felé

2022. június 22. - 10:46 | Külföld

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) arra figyelmeztetett, hogy Európának azonnal fel kell készülnie az orosz gázexport teljes megszakítására ezen a télen, és felszólította a kormányokat, hogy tegyenek intézkedéseket a kereslet csökkentésére és az elöregedő atomerőművek nyitvatartására.

Az oroszok télen a torkunkra rakhatják a kést, és elzárhatják a gázcsapot Európa felé
Illusztráció

Fatih Birol, az IEA vezetője szerint Oroszország múlt heti döntése az európai országok gázszállításának csökkentéséről további redukció előfutára lehet, mivel Moszkva „befolyást” kíván szerezni az ukrajnai háború során. „Európának készen kell állnia arra az esetre, ha az orosz gázt teljesen leállítanák” – mondta Birol a Financial Timesnak adott interjújában.

„Minél közelebb kerülünk a télhez, annál jobban megértjük Oroszország szándékait”

– jegyezte meg az ügynökség irányítója. Úgy gondolja, hogy ennek a lépésnek a célja annak elkerülése, hogy az európai országok megtölthessék a tárolóikat, és hogy Oroszország növelje befolyását a téli hónapokban. Az elsősorban az OECD-tagok által finanszírozott IEA tavaly egyike volt az első nemzetközi szakmai szervezeteknek, amelyik nyilvánosan megvádolta Oroszországot az Európába irányuló gázszállítások manipulálásával az oroszok ukrajnai inváziójának előkészítése során.

Birol elmondta, hogy az európai országok ezen a héten a gázkereslet csökkentésére hozott rendkívüli intézkedéseit - például a régi széntüzelésű erőművek beindítását - a válság mértéke indokolta, a növekvő szén-dioxid-kibocsátás miatti aggodalmak ellenére.

A szakember arról is beszélt, hogy a széntüzelésű termelés növekedése „átmeneti jellegű”, és segít megőrizni a téli fűtési szezonhoz szükséges gázellátást. Birol arra figyelmeztetett, hogy az európai kormányok eddigi lépései valószínűleg nem elegendőek abban az esetben, ha az orosz gázexport teljesen megszakad, hozzátéve, hogy az országoknak mindent meg kell tenniük a készletek megőrzése érdekében, hogy a téli hónapok előtt megtelhessenek a gáztározók.

Az ICIS nevezetű tanácsadó cég szerint Európa az oroszok ukrajnai inváziója óta 20 százalékra csökkentette az orosz gáztól való függőségét a korábbi 40 százalékról, de ezzel

már kihasználta a legtöbb lehetőséget az ellátás diverzifikálására, például a tengeren szállíthat cseppfolyósított földgáz beszerzésével.

Birol úgy véli, hogy minden európai országnak meg kellene fontolnia az atomerőműveik bezárásának elhalasztását, amíg a jelzett fenyegetés fennállnak.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a múlt héten Oroszország felével csökkentette a gázszállítást Szlovákiába, amivel kapcsolatban a Szlovák Gázművek vezérigazgatója jelezte, fennáll annak kockázata, hogy Moszkva teljesen leállítja a gázszállítást. A német alkancellár pedig úgy nyilatkozott kedden, hogy az orosz államfő támadást indított Németország ellen a földgázexport visszafogásával.

(FT/para)