Az oroszoknak kémkedhetett egy ezredes és az SIS egy ügynöke, a NAKA letartóztatta őket

2022. március 14. - 17:43 | Belföld

Péntek óta tart a NAKA akciója, amelynek során legalább három embert, köztük a szlovák hadseregnek a védelmi minisztériumban dolgozó egy ezredesét is letartóztatták az oroszoknak való kémkedés gyanújával. A letartóztatottak között van az SIS egyik ügynöke is. A kémkedéssel kapcsolatban kiutasítják Szlovákiából az orosz nagykövetség három munkatársát. A hírt a Denník N közölte először.

 Az oroszoknak kémkedhetett egy ezredes és az SIS egy ügynöke, a NAKA letartóztatta őket
Illusztrációs felvétel (TASR)

A katonai hírszerzés (VS) információi alapján a Nemzeti Bűnöldözési Ügynökség (NAKA) péntek óta tartó akciójában letartóztattak legalább három embert, mert a gyanú szerint Oroszországnak kémkedtek. A letartóztatottak egyike egy ezredes, aki a védelmi minisztériumban dolgozott. A minisztérium azt nem árulta el, hogy milyen beosztásban.

A másik letartóztatott valószínűleg a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) egyik embere, de ezt az SIS egyelőre nem erősítette meg. A Denník N szerint a harmadik személy a Hlavné správy orosz befolyás alatt álló dezinformációs weboldal munkatársa lehet. A portált működését már két héttel ezelőtt felfüggesztették, mert hamis híreket közölt az orosz-ukrán háborúról. A rendőrség és a Speciális ügyészség keddre ígér részletesebb tájékoztatást.

Szlovákia hétfőn kiutasította a pozsonyi orosz nagykövetség három diplomatáját is a kémkedési üggyel kapcsolatban. A kémkedéssel gyanúsított szlovák állampolgárokat ugyanis az egyik orosz diplomata fizette.

A Szlovák Kül- és Európai Ügyek Minisztériuma határozottan felszólította az orosz nagykövetséget, hogy a munkatársai a mindkét országra nézve kötelező érvényű bécsi egyezménnyel összhangban végezzék a munkájukat, és tartózkodjanak minden, a szóban forgó egyezményt, a nemzetközi jog egyéb rendeleteit és a diplomáciai szokásokat sértő tevékenységtől. A diplomatáknak 72 órán belül el kell hagyniuk az országot.

- DenníkN -