Az oroszoknak kémkedő SIS-es valószínűleg nem jutott hozzá fontos információkhoz

2022. március 23. - 16:22 | Belföld

A Szlovák Titkosszolgálat (SIS) egykori munkatársa, akit az orosz kémbotrány kapcsán vettek őrizetbe, majd nem sokkal később szabadon engedték, nem fért hozzá azokhoz az információkhoz, amelyek érdekesek lehettek más titkosszolgálatoknak – jelentette ki szerdán Michal Aláč, a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) igazgatója a katonai hírszerzést és a SIS-t ellenőrző parlamenti bizottság ülése után.

Az oroszoknak kémkedő SIS-es valószínűleg nem jutott hozzá fontos információkhoz
Gábor Grendel, a bizottság alelnöke, Marián Saloň, az elnöke, valamint Michal Aláč, a SIS igazgatója (Fotó: TASR)

Aláč szerint az illető, aki korábban a SIS kötelékében volt, regionális struktúrákban dolgozott. Tavaly év végén saját kérésére hagyta ott a szolgálatot.

A SIS vezetője a külföldi titkosszolgálatok Szlovákiában végzett tevékenységével kapcsolatban megjegyezte, hogy folyamatosan foglalkoznak a dologgal. Említést tett arról is, hogy a titkosszolgálatok tagjai diplomáciai fedezet alatt tevékenykedhettek Szlovákiában.

Az ukrajnai helyzettel kapcsolatban a bizottság elnöke, Marián Saloň (Smer-SD) felhívta a figyelmet a titkosszolgálattal szembeni növekvő elvárásokra, bízva abban, hogy az esetleges költségvetési tárgyalások során ezeket is figyelembe veszik.

„Vannak bizonyos kapacitásaink a hírszerzési prioritások kezelésére. Ha ezek a prioritások növekednek, vagy biztonsági incidens történik, ahogy azt most a keleti határunkon látjuk, mindig szükség van valamilyen proaktív válaszlépésre, például a személyzet számának növelésével” – reagált a SIS-igazgató.

Mint ismert, a kémkedéssel kapcsolatban kiutasították Szlovákiából az orosz nagykövetség három diplomatáját.


(TASR)