Az ország lakosságának több mint fele nem bízik az Európai Unióban

Az Eurobarométer legfrissebb felmérése szerint Szlovákia lakosságának 43 százaléka bízik az EU-ban.

Az ország lakosságának több mint fele nem bízik az Európai Unióban

A felmérés összesített eredménye szerint az EU-tagállamok lakosságának 41 százaléka bízik az Európai Unióban. Szlovákiában a polgárok 43 százaléka, Csehországban viszont csak a 35 százaléka viszonyul pozitívan az unióhoz.

A leginkább Litvániában (64 százalék), Bulgáriában (57 százalék) és Luxemburgban (56 százalék) bíznak meg az EU-ban.

Natália Podkonická, az Európai Bizottság szlovákiai képviseletének munkatársa közölte, a korábbi felmérés eredményéhez képest erősödött Szlovákiában az Európai Unió iránti bizalom.

Az európaiak 44 százaléka egyetért abban, hogy szavazatuknak súlya van az Európai Unióban. Legpozitívabban a személyek, az áru és a szolgáltatások szabad mozgását értékelik, de emellett fontosnak tartják a tagállamok közti békét is.

A közvélemény-kutatás eredménye szerint az EU tagállamok lakosainak a bevándorlás jelenti a legnagyobb veszélyt, második helyre a terrorizmus, harmadikra pedig a gazdasági helyzet került. Ezt követi az államháztartás helyzete és a munkanélküliség. Szlovákiában az emberek leginkább a munkanélküliségtől és a bevándorlástól tartanak.

Az Eurobarométer november 3. és 19. között készítette a felmérést az Európai Unió, valamint a csatlakozásra váró országok 33 193 állampolgárának részvételével.


(webnoviny.sk)