Az országos rendőrfőnök szerint a rendőrség jól teljesítette a feladatát a pozsonyi tüntetések során

2021. augusztus 1. - 08:30 | Belföld

Peter Kovařík országos rendőrfőkapitány meg van róla győződve, hogy a rendőrség jól teljesítette a dolgát a pozsonyi tüntetések során. „Figyelembe veszem mások véleményét, joguk van rá, de nem hagyom magam befolyásolni velük“ – jegyezte meg Kovařík azt követően, hogy több fronton is kritika érte a hatóság hozzáállását.

Az országos rendőrfőnök szerint a rendőrség jól teljesítette a feladatát a pozsonyi tüntetések során
Fotó: TASR

„A politikusok, a nyilvánosság és az álszakértők kritikája nem változtat azon a tényen, hogy nem volt veszélyben élet, egészség és tulajdon“ – nyomatékosította Kovařík, majd hozzátette: a rendőrség éppen azért van jelen a tüntetéseken, hogy megakadályozza a jogellenes cselekedeteket.

A rendőrfőnök szerint az egységek, valamint az őket irányító tiszt a helyzet megfigyelése alapján jár el, valamint figyelembe kell venni azt a tényt, hogy a fegyelmezetlen tüntetők elleni fellépésnek akkor kell megtörténnie, amikor a lehető legkisebb a negatív következmények kockázata.

Kovařík tisztában van a korlátozásokkal, amiket a sztrájk okozott a fővárosban élőknek, illetve az oda látogatóknak, ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy a tüntetések szinte mindennaposak egy demokratikus államban.

„Ezért szükséges, hogy azok az emberek, akik nem osztják a tüntetők véleményét, megszokják ezeket a véleménynyilvánításokat, amelyek korlátozzák őket a mindennapi életben“ – tette hozzá a rendőrfőnök. Újfent nyomatékosította, hogy a rendőrség nem a tüntetés okozója volt, hanem az az egység, amely megakadályozta, hogy bűncselekményt és kihágást kövessenek el az esemény alatt.

Csütörtök délelőttől több százan tüntettek Pozsonyban az elnöki palota előtt az oltás, a járványügyi intézkedések, Zuzana Čaputová államfő, valamint a kormány és a parlament ellen. Aznap a tüntető tömeg blokkolta a forgalmat a Hodža tér környékén, ezzel torlódások alakultak ki a fővárosban. A rendőrség azt állította, hogy nem volt törvényből kifolyó oka arra, hogy szétoszlassa a tömeget, a tüntetőket végül csak az esti órákban terelték le az útról. A tüntetés pénteken és szombaton is folytatódott, noha jóval kisebb létszámban.


TASR/para