"Az őrült elképzeléseit finanszírozó banknak nézi az önkormányzatokat Matovič"

2022. május 20. - 09:25 | Belföld

Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter semmit sem tud az önkormányzatokról, összekeveri őket a bankokkal, amelyeknek az ő „őrült ötleteit” kellene finanszírozniuk – jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Richard Raši független parlamenti képviselő, a Hlas-SD alelnöke. Közölte, hogy pártja támogatja az önkormányzatokat és a Szlovákiai Városok és Falvak Társulását (ZMOS).

"Az őrült elképzeléseit finanszírozó banknak nézi az önkormányzatokat Matovič"
Fotó: TASR - archív

„A kormány ellenségként kezeli az önkormányzatokat, háborút folytat ellenük" - mondta Raši. Hangsúlyozta, hogy az önkormányzatok közvetlen kapcsolatban állnak a lakossággal, és gyakran ők végzik el azt, amire az állam nem képes. Bírálta az adóbónusz tervezett emelését, és emlékeztetett, hogy az önkormányzatok a magánszemélyek által befizetett adókból élnek. Szerinte Matovič nem tudatosítja, hogy az önkormányzatoknak nincsenek felszabadítható anyagi forrásai az ő ötleteinek és PR-tevékenységének finanszírozására.

Raši kijelentette, a pénzügyminiszter az inflációra, a megnövekedett energia- és építőanyagárakra, az elakadt európai projektekre hivatkozva 620 millió eurót akar elvenni az önkormányzatoktól. Arra figyelmeztetett, hogy az önkormányzatoknak nem lesz más választásuk, mint korlátozni a tevékenységüket, a lakosságnak nyújtott szolgáltatásaikat, és a díjak emelésével kell még több pénzt elvenniük az emberektől. Raši kijelentette, nem hiszi, hogy Matovič vagy a koalíció végül bármilyen javaslattal előállna az önkormányzatok bevételkiesésének kompenzálására. Megjegyezte, hogy ha az állam nem venné el a pénzüket, nem is kell kártalanítania az önkormányzatokat.

Ján Ferenčák (független) ugyanígy gondolja. Úgy fogalmazott, ez az önkormányzatok fekete napja. Leszögezte, hogy az önkormányzatoknak a kormány partnerének, nem pedig alárendeltjének kellene lenniük. Szerinte a kormány olyan törvényeket hoz, amelyekkel megnehezíti az önkormányzatok működését. Kifogásolta, hogy Matovič intézkedéscsomagja az önkormányzatok figyelmeztetése ellenére ismét anélkül került a parlament elé, hogy vitára bocsátották volna.


(TASR)