„Az őrültek köztünk élnek” – reagáltak a politikusok az alapiskolában történt tragédiára

2020. június 11. - 13:27 | Belföld

Zuzana Čaputová köztársasági elnök a közösségi oldalán azt írta, óriási szomorúságot érez a tragédia miatt és sajnálja a vrútky-i alapiskolában történteket.

„Az őrültek köztünk élnek” – reagáltak a politikusok az alapiskolában történt tragédiára
Fotó: TASR

Az államfő hozzátette, telefonon beszélt Roman Mikulec belügyminiszterrel, aki arról tájékoztatta őt, hogy a rendőrök ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet.

„Őszinte részvétem az áldozatok hozzátartozóinak. Nem értem és nem ismerem ennek az őrült támadásnak a hátterét”

– írta a bejegyzésben, és egyúttal támogatásáról biztosított minden tanárt, rendőrt, gyermeket és szüleiket, akik nehéz pillanatokat élnek most át.

Igor Matovič kormányfő is őszinte részvétét fejezte ki.

„Az őrültek köztünk élnek, és nem tudjuk megakadályozni az ilyen helyzeteket. A belügyminiszter a helyszínre repül, és bízom benne, hogy részletesen is tájékoztatja majd önöket”

– tette hozzá Matovič, aki jelenleg a csehországi Lednicén tartózkodik a Visegrádi Négyek találkozóján.

A parlament alelnökei, Juraj Šeliga (Za ľudí) és Peter Pellegrini (Smer-SD) is részvétüket fejezték ki az áldozatok hozzátartozóinak.

„Lélegzet-visszafojtva olvastam, hogy mi történt Vrútkyban. Ez egy nagy tragédia”

– fűzte hozzá Šeliga, majd hozzátette, reméli, hogy az áldozatok száma nem emelkedik. „Gondolok az áldozatokra és a hozzátartozóikra, valamint a sérültekre, akikről a turócszentmártoni kórházban gondoskodnak az orvosok” – tette hozzá.

„Lélekben az áldozatok hozzátartozóival vagyok, valamint minden tanárral, akik becsületesen végzik az igényes hivatásukat, és sokkolták őket a történtek, amiért az egyik kollégájuk az életével fizetett. Ugyanígy lélekben ott vagyok minden szülővel, akik minden reggel iskolába kísérik a gyermekeiket és bíznak benne, hogy egészségesen hazatérnek”

– írta Pellegrini a közösségi oldalán.

Boris Kollár (Sme rodina), a parlament elnöke is elítéli a Štefánik utcai közös igazgatású iskolában történt erőszakot.

Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter őszinte részvétét fejezi ki a gyászolóknak, a sérülteknek pedig mielőbbi gyógyulást kívánt – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Tomáš Kostelník, a miniszter szóvivője.

Gröhling a tragédia helyszínére indult Vrútkyba. Rajta kívül Boris Kollár, a parlament elnöke, Milan Lučanský országos rendőrfőkapitány és Roman Mikulec belügyminiszter is úton van oda.

„Az erőszak minden formája elfogadhatatlan. És az a legszomorúbb, amikor egy iskolában történik ilyen” – reagált az oktatásügyi miniszter.

„Intenzíven érdeklődöm az egész helyzetről az első pillanattól kezdve, és bízom benne, hogy többet fogok tudni, miután megérkeztem a helyszínre” – mondta Roman Mikulec belügyminiszter, aki kollégáihoz hasonlóan részvétét fejezte ki és mielőbbi felépülést kívánt a sérülteknek.

Mint ismert, csütörtökön délelőtt egy 22 éves férfi késsel támadta meg a vrútky-i alapiskola igazgatóját és helyettesét, utóbbi a támadás következtében életét vesztette. A rendőrök lelőtték az elkövetőt. A történtek során további két tanár, valamint két diák is megsérült, őket a turócszentmártoni kórházba szállították.


(TASR/para)