Az orvosi kamara szerint minden vakcinának örülni kell, így a Szputnyiknak is

2021. március 2. - 12:27 | Belföld

A Szlovák Orvosi Kamara szerint végeredményben mindig az orvos a felelős az oltásért, de Marian Kollár elnök szerint a vakcina jelenti az egyetlen megoldást arra, hogy kijussunk ebből a „pokolból”. Ezért a hétfőn behozott és már engedélyezett Szputnyik V-t is javasolják. A kormány egyéb tervezett intézkedéseit elkésettnek és pontatlannak tartja.

Az orvosi kamara szerint minden vakcinának örülni kell, így a Szputnyiknak is
Fotó: TASR

„A jelenlegi helyzetben, látva az oltüanyagok számát, a Szputnyik megvásárlásának csak örülni lehet” – jelentette ki kedden Marian Kollár, a Szlovák Orvosi Kamara (SLK) elnöke. Ugyanakkor úgy véli, hogy az orosz vakcinával kapcsolatban még sok a megválaszolatlan kérdés.

„Egyelőre azonban még nem szúrjuk a vakcinát, tehát van idő” – állítja Kollár.

Kollár az orosz nagykövettel is beszélt

Úgy véli, hogy a Szputnyik V-vel való oltás megkezdéséig még pontosítani kellene az oltások szabályozását is. Azt nem mondta el, hogy ezt hogyan képzeli, de kiemelte, hogy a jelenlegi szabályozás szerint minden esetben az orvos a felelős a gyógyszer, jelen esetben a vakcina beadásáért. Ugyan nem mondta ki, de jelezte, hogy az Európai Gyógyszerügynökséget (EMA) is felelősnek tartja azért, mert a Szputnyik még nem kapott regisztrációt. Állítása szerint neki maga a pozsonyi orosz nagykövet mondta, hogy a vakcina gyártója kérte az uniós engedélyezést.

„Magam kérdeztem meg ezt az orosz nagykövettől” - jelentette ki az SLK elnöke.

Az EMA viszont állítja, hogy ugyan voltak megbeszéléseik a vakcináról, de a gyártó nem adott be hivatalos kérvényt. Fedor Čiampor virológus szerint feltehetően azért, mert egyszerűen

az orosz fejlesztés és gyártás nem felel meg a szigorú uniós előírásoknak, a gyártó ezeket nem tudja teljesíteni.

Čiampor erről a sme.sk-ban megjelent írásában beszél.

Elkésett és pontatlan szigorítás

A vasárnap elfogadott kormányintézkedésekről úgy véli, hogy sok elemük hasznos, viszont későn érkezik az intézkedéscsomag és több eleme is pontatlan.

„Nem látszik minden intézkedésnél, hogy kinek mit kell biztosítania, ellenőriznie” – véli Kollár. Szerinte az országba való belépés ellenőrzése továbbra is esetleges, ő az egyetlen megoldásnak az állami karantén visszaállítását tartja.

Jó ötlet az oximéter

A járóbeteg-kezelésre vonatkozó újabb előírások szerinte felesleges adminisztrációs terheket rónak az orvosokra, amelyekkel csak még jobban leterhelik őket. Az oximéterek, a vér oxigénnel való telítettségére alkalmas eszközük otthoni használatát azonban pozitív javaslatnak tartja, mivel

ez segíthet távúton is meghatározni azt, hogy a beteget mikor kell valóban kórházba szállítani.

Kollár úgy véli azonban, hogy jobb lenne, ha a kormány a háziorvosokat látná el megfelelő számú oximéterrel, amit ők kölcsönözhetnének a rászoruló pácienseknek.

- lpj -