Az orvosképzésről tárgyal a kormány és a LOZ, de a béremelésen bukhat el a megegyezés

2022. november 22. - 14:21 | Belföld

Ma sem az orvosbérekről tárgyalnak az Orvosszakszervezet (LOZ) és a kormány képviselői, most az orvosképzés és az orvosok továbbképzése a téma. A pénzügyminiszter ragaszkodik a bérekre vonatkozó utolsó javaslatukhoz, a LOZ szerint az kevés. A hétfői, 10 órás maratoni tárgyalás során, talán megegyeztek a kórházak adósságrendezésében. 

Az orvosképzésről tárgyal a kormány és a LOZ, de a béremelésen bukhat el a megegyezés
Fotó: TASR

Délután Eduard Heger miniszterelnök és Igor Matovič pénzügyminiszter is becsatlakozott az egészségügyi minisztériumban folyó tárgyalásokhoz, a LOZ képviselői délelőtt az egészségügyi miniszterrel az orvosképzés átalakítására tett javaslataikról tárgyaltak.

Délután feltehetően már a bérek kerültek napirendre, a kormányfő Facebook-videóban üzent az orvosoknak.

„Értem, hogy két év pandémia, és a követeléseik hosszú évekig tartó ignorálása után frusztráltak és kimerültek – próbált hatni Heger az orvosokra. – Mi nemcsak meghallgatjuk önöket, hanem igyekszünk segíteni is. Sok változást elindítottunk, de más változásokhoz idő kell.”

Szerinte közös céljuk, hogy az egészségügyünk teljesítse a céljait, gyógyítson, életet mentsen, és egyben igazságos és jó feltételeket teremtsen az egészségügyi dolgozóknak.

Matovič ultimátumot adott

A találkozó előtt azonban Igor Matovič is üzent a LOZ képviselőinek: szerinte ugyanis délig ki kellett volna nyilvánítaniuk, hogy egyetértenek-e a kormány által javasolt béremeléssel. A pénzügyminiszter szerint ez ugyanis az utolsó ajánlatuk, magasabb emelésre nem lát lehetőséget. A fix béremelés mellett az orvosok a szakmai tapasztalatuk alapján évente még az átlagbér 0,03 százalékát kérik, ami mintegy 30 eurót jelentene minden szakmában töltött év után. Egy 10 éves gyakorlattal rendelkező orvos tehát 300 euróval keresne többet a pályakezdőnél.

LOZ: csak találnak még 40 millió eurót

Peter Visolajský, a LOZ elnöke nem érti, hogy Matovič miért a bérekről beszél, amikor most nem arról tárgyalnak. „Ma az oktatási kérdésekről lesz szó, nem értem, mire jó az »ultimátum«” – kommentálta Visolajský Matovič követelését. Ráadásul úgy véli, hogy a bérekre vonatkozó kiegészítő követelésük nem olyan nagy összeg.

„Tegnap szóbeli ígéretet kaptunk, hogy mintegy 300 millió euró jut a kórházak tehermentesítésére. Ha erre hirtelen találtak ennyi pénzt, akkor miért okoz gondot plusz 40 millió euró a kórházi személyzet stabilizálására?” – tette fel a kérdést a szakszervezeti vezető.

A LOZ már engedett a bérkövetelésükből, eredetileg a szakvizsga nélküli orvosnak az átlagkereset 1,7-szeresét, a szakvizsgával rendelkező orvosnak pedig 2,8-szorosát kérték. A pénzminisztérium szerint az eredeti javaslat 100%-os béremelést jelentett volna egy 30 éves tapasztalattal rendelkező szakvizsgázott orvosnak, az enyhébb javaslat 59%-os béremelést jelent. A kormány ehhez képest 35 százalékos emelést tart elképzelhetőnek ebben a kategóriában. A LOZ 20 év gyakorlat esetén 44%-os, 10 év gyakorlattal pedig 30%-os emelést kér, a kormány 35 illetve 25 százalékot javasol.

Szeptemberben több mint 2100 kórházi orvos adta be felmondását, a felmondási idő pedig november 30-án lejár. Ha addig nem egyezik meg a kormány a LOZ-zal, akkor sok kórház, elsősorban a nagy állami kórházak komoly bajban lesznek.

-lpj-