Az orvosok fizetésének emelése nem elég, rendszerszintű változtatásokra van szükség, mondja az orvosi kamara

2022. augusztus 10. - 14:39 | Belföld

Az orvosok fizetésének növelése nem lesz elegendő a létszám stabilizálásához és az egészségügyi helyzet romlásának elkerüléséhez. Az egész egészségügyben szisztematikus változásokra van szükség. Ezt a Szlovák Orvosi Kamara (SLK) közölte az egészségügyi szakemberek bérezéséről szóló tárgyalásokra reagálva. Felhívta a figyelmet arra, hogy az egészségügyi szakemberek türelmével való játék és a komplex megoldások visszaszorítása hamarosan komoly hatással lesz az egészségügyi rendszer működésére.

Az orvosok fizetésének emelése nem elég, rendszerszintű változtatásokra van szükség, mondja az orvosi kamara
Illusztrációs felvétel (TASR/AP)

„Már régóta nyomatékosan felhívjuk a figyelmet az orvosok elégtelen értékelésére, és régóta támogatjuk az egészségügyi szakemberek béremelésére irányuló igényeket. Másrészt meggyőződésünk, hogy az orvosok egy-egy kategóriájának bérezésének megoldása önmagában nem lehet és nem is lesz elegendő a létszám stabilizálására és a fokozatosan romló egészségügyi helyzet elkerülésére" – áll az SLK véleményében.

Szerintük meg kell oldani például a mentőhálózat stabilizálását, a mentők támogatását az energiaválság idején, hozzátette továbbá, hogy nem csak két állami kórház szorul felújításra. Szintén szorgalmazzák az oktatási rendszer – különösen az orvosok és ápolók oktatásának – radikális megváltoztatását, és az egészségügyi szolgáltatások olyan valós árának meghatározását, amely az egészségügyi intézmények működéséhez, fejlesztéséhez szükséges összes költséget fedezi.

„Többször is kértünk találkozót a miniszterelnöktől, eddig sikertelenül” – mutattak rá.

TASR