Az orvosok hajlandók bizonyos szinten engedni követeléseikből, Matovič szerint átléptek egy bizonyos határt a béremeléssel kapcsolatban

2022. november 22. - 07:42 | Belföld

Hétfőn sem született megállapodás a kormány és az Orvosszakszervezet (LOZ) között, hiába tárgyaltak tíz órán keresztül a felek a kormányhivatalban. A folytatás kedden következik az egészségügyi minisztériumban. Közben Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter jelezte, már dolgoznak rajta, hogy beépítsék az orvosok kéréseit a megállapodási javaslatba.

Az orvosok hajlandók bizonyos szinten engedni követeléseikből, Matovič szerint átléptek egy bizonyos határt a béremeléssel kapcsolatban
Fotó: TASR

„Több pontot is átvettünk, valamelyikeket még át kell beszélnünk az egészségügyi minisztériumban, például a fiatal orvosok oktatásának reformját“ – nyilatkozta Peter Visolajský, a LOZ elnöke. Hozzátette: a szakszervezet bizonyos szinten hajlandó engedni követeléseiből az orvosok bérének kérdésében. „Az engedmény továbbra is érvényben van, de ezt a másik oldaltól is elvárnánk“ – mondta, majd hozzátette, hogy még ezen a héten szeretnének megállapodásra jutni a témában.

Továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy a több éves praxis után járó fizetési együtthatót az átlagkereset 0,03-szorosára emeljék. Visolajský szerint viszont Igor Matovič pénzügyminiszter erre nem hajlandó ráállni.

A szakszervezet a lehető leghamarabb találkozni szeretne Eduard Heger miniszterelnökkel is. „A kormányfő megoldhatná és lezárhatná ezt a helyzetet. Tehát várjuk, hogy vele is találkozhassunk“ – mondta a szakszervezet elnöke.

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter a hétfői tárgyalást követően elmondta, hogy már dolgoznak rajta, hogy beépítsék az orvosok kéréseit a megállapodásba. Megerősítette, hogy az orvosok oktatásának kérdéséről még kedden tovább fognak egyeztetni. „A többit szeretnénk bedolgozni, hogy minél hamarabb átfuthassanak rajta, és hogy a LOZ rábólint-e“ – fűzte hozzá a miniszter. Rámutatott, hogy a szakszervezet eddig elsősorban a fizetés kérdéséről akart tárgyalni, és csak aztán akart rátérni a több pontra.

Igor Matovič megismételte, hogy a kormány már lezártnak tekinti a béremelés kérdését, sőt, így is „átléptek egy bizonyos határt“. Mint mondja, megegyeztek, hogy az orvosok kedd délig jelzik, képesek-e engedni követeléseikből. A pénzügyminiszter 35 százalékos éves szintű béremelésről beszél, és szerinte nincs helye annak, hogy többet kérjenek, ezért szeretné, ha a javaslatot elfogadnák.

A béremeléssel kapcsolatban Matovič pesszimista, ugyanis hétfőn nem sikerült meggyőznie a szakszervezetet. Felhívta rá a figyelmet, hogy a kért béremelésre semmilyen esetben sincs kerete az államnak.

Lengvarský hozzátette: abban az esetben, ha nem tudnak megállapodni, a minisztérium válságstábja meghatározza a további lépéseket a kórházak számára.


(TASR/para)