Az orvosok több mint 92 000 akut légúti megbetegedést jelentettek

A hatodik naptári héten az előző héthez képest 13,3 százalékkal nőtt Szlovákiában az akut légúti megbetegedések aránya.

Az orvosok összesen 92 981 akut légúti fertőzéses esetet jelentettek. A legtöbb beteget hosszú ideje Pozsony megyében, a legkevesebbet Trencsén megyében veszik nyilvántartásba. A betegek többsége öt évnél fiatalabb kisgyermek volt. Erről pénteken tájékoztatta a TASR hírügynökséget Ján Mikas, a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) tiszti főorvosa. 

2250 személy esetében szövődmény lépett fel, leggyakrabban orrmelléküreg-gyulladás. A megbetegedéseket a gyermekorvosok 65%-a és a háziorvosok 54%-a jelentette, a legtöbben Nagyszombat, a legkevesebben Pozsony megyéből.

Az orvosok a hatodik naptári héten 16 043 esetben diagnosztizáltak influenzát vagy influenzához hasonló megbetegedést, ami az összes akut légúti fertőzés 17,3%-a. Az előző héttel összehasonlítva a megbetegedések előfordulási aránya 48,3 százalékkal nőtt. A legtöbb influenzás megbetegedés Nyitra, a legkevesebb Kassa megyében fordult elő. A betegek többsége öt évnél fiatalabb kisgyermek volt.

A influenza és más betegségek miatt a héten 128 óvodát, 73 alapiskolát, három összevont alapiskolát és óvodát, nyolc középiskolát és egy szabadidőközpontot zártak be. A légúti betegségek gyakori előfordulása miatt nyolc egészségügyi intézményben tilos a beteglátogatás.

Öt esetben diagnosztizáltak akut, súlyos légúti megbetegedést (SARI), egy 59 éves Kassa megyei nőnél, egy 30 éves, Nyitra megyei férfinál, egy 62 éves, Trencsén megyei férfinál, illetve egy 58 éves és egy 44 éves Eperjes megyei férfinál.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint az influenzaszezon a 40. naptári héttől a következő év 18. naptári hetéig tart. Az influenza elleni leghatékonyabb és leginkább hozzáférhető védekezési mód a járványügyi szakértők szerint az évenkénti oltás. Szlovákiában minden egészségügyi biztosító téríti az oltás árát. Beoltatni magunkat még az influenzajárvány előtt ajánlott, az őszi vagy a téli hónapokban.

TASR