Az orvosoknak 16 százalékos, a mentősöknek 23 százalékos átlagos béremelést kínál a kormány

2022. augusztus 19. - 17:49 | Belföld

A kezdő orvosok bérét emelné nagyobb mértékben a kormány, gyakorlat és szakvizsga nélkül az átlagbér 140 százalékát kapná egy kórházi orvos a jelenlegi 125 százalék helyett. A gyakorlattól függően további évi 1 százalékkal nő a bérük, ezt az emelést a szakvizsgával rendelkező orvosok is megkapják. A mentősök bére 23 százalékkal emelkedne. A kormány javaslatát még egyik szakmai szervezet sem fogadta el.

Az orvosoknak 16 százalékos, a mentősöknek 23 százalékos átlagos béremelést kínál a kormány
Fotó: TASR

A nővérbérekhez hasonlóan az orvosok és a mentősök fizetése is már ma is az átlagbérhez kötött, a szakvizsgával nem rendelkező orvos az átlag 125 százalékát (vagy 1,25-szörösét), a mentős pedig 105 százalékát (1,05-szörösét) kapja. A pénzügy- és az egészségügyi minisztérium javaslata szerint ez az szorzó is emelkedne és emellett beszámítanák a ledolgozott évek során szerzett gyakorlatot: minden év újabb egy százalékot jelent. Ezzel további 20 százalékot szedhetnek össze az orvosok és a mentősök is.

A kezdő, szakvizsga nélküli orvos tehát januártól átlagfizetés 140 százalékára számíthat az eddigi 125 helyett, míg a mentős a 105 százalék helyett 108-at kap majd. A szakvizsgával rendelkező orvosok fizetése marad az átlagkereset 230 százaléka, de a ledolgozott évekért kapott százalékot ők is megkapják.

Januártól automatikusan 6,8 százalékos emelkedés lesz

Mivel a bérek az átlagbérhez vannak kötve, ezáltal januártól automatikusan 6,8 százalékkal emelkednének, ehhez jön még a most ígért újabb emelés. „Az orvosok átlagfizetése januártól 4000 euró lesz” – jelentette ki Igor Matovič pénzügyminiszter. Elismerte, hogy ebbe már beleszámította a hétvégi és az éjszakai ügyeletekért kapott pluszpénzt és egyéb kiegészítéseket, és természetesen az összeget bruttóban kell érteni.

„Az orvosok bére átlagosan 556 euróval emelkedik majd januártól” – mondta a miniszter.

Szerinte ezzel a fizetéssel előzzük a cseheket, legalábbis akkor, ha az ottani átlagbérhez viszonyítunk. A cseh átlagkereset azonban mintegy 300 euróval magasabb a szlováknál – 2021-ben a szlovák átlagbér 1211 euró volt, míg Csehországban 37839 cseh korona, vagyis 1537 euró – így az orvosok Csehországban még mindig jobban keresnek szlovákiai társaiknál.

A csehországi béreket vette elő Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter is.

Szerinte ez az emelés már érezhető lesz, és a szlovákiai orvosok meggondolják majd, hogy az abszolút értékben ugyan magasabb cseh bérekért érdemes-e országot váltani.

Az orvosok szakszervezete (LOZ) nem reagált érdemben a javaslatra, a délutáni megbeszélés előtt azonban elmondták, hogy sajnálják, hogy csak a bérekről akar tárgyalni a kormány, amikor az ő 8 pontos követelésükből csak az egyik pont a béremelés.

„Amennyiben ezek nem teljesülnek, körülbelül 3500 orvos továbbra is kész felmondani” – jelentette ki Peter Visolajský, a LOZ elnöke.

A kormány nem is várt azonnali választ sem az orvosoktól, sem a mentősöktől, bízik azonban benne, hogy mindkét szervezettől pozitív reakció érkezik. A nővérbérek emelésére vonatkozó csütörtöki javaslatukat a nővérszervezetek egyelőre elutasították. A béremelési javaslatot természetesen még a parlamentnek is el kell majd fogadnia, amit a jelenlegi koalíciós válság nem könnít majd meg.

- lpj -