Az Orvosszakszervezet továbbra is ragaszkodik a fizetésemelésekhez, beleértve a szolgálati évek díjazását is

2022. november 26. - 16:34 | Belföld

Az Orvosszakszervezet (LOZ) szombaton 14 órától ismét tárgyalóasztalhoz ült a kormánnyal.

Az Orvosszakszervezet továbbra is ragaszkodik a fizetésemelésekhez, beleértve a szolgálati évek díjazását is
Peter Visolajský (TASR)

A Szlovák Orvosi Kamara (SLK) korábban, az egészségügyi minisztériumban pénteken folytatott tárgyaláson felajánlotta Eduard Heger (OĽaNO) kormányfőnek, hogy közvetítene a kormány és az orvos szakszervezet között. Az orvos szakszervezet ugyanakkor ezt elutasította, így közvetítő nélkül zajlott a tárgyalás.

A szakszervezeti képviselők továbbra is ragaszkodnak a fizetésemelésekhez, beleértve a szolgálati évek díjazását is. „Amikor a miniszterelnök és a miniszterek azt mondják, hogy hét pont megoldódott, akkor arra számítunk, hogy a következő napokban a parlament elfogadja azokat. Ez egy megerősítés számunkra, hogy komolyan gondolják ezt” – hangsúlyozta Peter Visolajský, a LOZ vezetője.

Decembertől több szlovákiai kórház is lemondja vagy elhalasztja tervezett műtéteit az orvosok tömeges felmondása miatt. Így van ezzel egyebek mellett a Pozsonyi Egyetemi Kórház, a Poprádi Kórház vagy a J. A. Reiman Eperjesi Kórház.

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter (az OĽaNO jelöltje) levelet küldött a kórházigazgatóknak, amelyben azt javasolja, hogy fontoljanak meg minden lehetőséget az egészségügyi ellátás december 1-jétől történő biztosítására. Az ágyak biztosítása érdekében kéri, hogy a tervezett egészségügyi ellátásra előjegyzett betegeket időzítsék át.

Lengvarský szerint hét pontban van egyetértés, a fizetési kérdés továbbra is megoldatlan. A szakszervezeti képviselők ragaszkodnak a szolgálati évek alapján történő béremeléshez. Bírálják Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter azon szándékát, hogy stabilizációs pótlékot vezessenek be a kórházakban maradó egészségügyi dolgozók számára. Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány nem tervez visszalépni a stabilizációs hozzájárulásra vonatkozó javaslattól.

(aktuality.sk)