Az Oscar-díjas Aszgar Farhadi követeli, hogy az iráni rezsim engedje Cannes-ba honfitársát

Aszgar Farhadi kétszeres Oscar-díjas iráni filmrendező felszólította hazája hatóságait, hogy engedjék elutazni saját filmjének cannes-i bemutatójára rendező- és honfitársát, egyben versenytársát a fesztiválon, Dzsafár Panahit is, akit politikai okokból 20 évre eltiltottak a filmezéstől és a külföldre utazástól is.

Az Oscar-díjas Aszgar Farhadi követeli, hogy az iráni rezsim engedje Cannes-ba honfitársát
Dzsafár Panahi (Fotó: TASR-archív)

Az Arany Pálma-díjas Panahi Három arc című filmjét szombaton vetítik a cannes-i filmfesztiválon, és Farhadi szerint még van lehetőség arra, hogy rendezőtársa időben megérkezzen saját alkotásának a bemutatójára, "hogy megtapasztalja a nézői reakciókat". 

Farhadi és Panahi riválisa egymásnak a fesztiválon, mert mindkettejük filmje versenyben van a fődíjért, az Arany Pálmáért. Aszgar Farhadi azt mondta, "nagyon nehéz együtt élnie" azzal, hogy versenytársa nem lehet jelen saját filmje bemutatóján, miközben ő szabadon utazhat. 

A fesztivál Farhadi Nyílt titok című filmjével nyílt meg kedd este. Panahi Három arc című alkotása az iráni hétköznapok különböző aspektusait mutatja be három színésznő életén keresztül. 

Farhadi Iránban és Európában is forgat filmeket, és szabadon ingázhat hazája és a külföld között. Ezzel szemben Panahit 2011-ben hat év börtönre ítélték és 20 évre eltiltották attól, hogy filmet rendezzen vagy írjon, külföldre utazzon, a médiában nyilatkozzon. Két hónap elzárás után feltételesen szabadlábra helyezték, de bármikor újra lecsukhatják. A tilalommal dacolva titokban azonban továbbra is forgat filmeket - akár egy mobiltelefonnal is -, amelyek egy részét külföldre csempészte, sőt ezek egyikével, a Taxi Teheránnal 2015-ben elnyerte az Arany Medvét a Berlinalén. 

Dzsafár Panahit azért büntetik, mert támogatta a Mahmúd Ahamdinezsád ultrakonzervatív elnök újraválasztása ellen tiltakozó 2009-es tüntetéseket.

(MTI)