Az osgyáni kastély tetőszerkezete 560 ezer euróba fog kerülni

2019. november 22. - 11:44 | Belföld

Majdnem két hónap telt el azóta, hogy az osgyáni kastély leégett. Bár az épület már hosszabb ideje rossz állapotban volt, a tűz maradandó károkat okozott a helyszínen. A ingatlanok állapotáért Szlovákiában az épület tulajdonosa felel. A műemlékek esetében azonban az állam a kulturális tárcán keresztül támogatást tud adni.

Az osgyáni kastély tetőszerkezete 560 ezer euróba fog kerülni
Fotó: TASR

Röviddel a tűz után Rigó Konrád, kulturális államtitkár és Vavrek István parlamenti képviselő tárgyalásokat kezdeményezett a tulajdonossal, és megállapodtak, hogy a projektdokumentációt pár héten belül elkészítik, és pályázati kérelemmel fordulnak a kulturális tárcához.

„Nagyra értékelem, hogy az osgyáni kastély tulajdonosai betartották a megállapodást, és elküldték az épület helyreállítási tervét. Mint mondtam, amennyiben a pályázat jó, úgy nagy eséllyel pályázhat állami támogatásra. Számomra kiemelten fontos, hogy ezt a jelentős kulturális műemléket meg tudjuk menteni”- mondta Rigó.

A projekt az épület teljes rekonstrukciójáról szól, de a tulajdonos elsődleges célja az épület megmentése, a munka a tető pusztító tűz utáni átfogó rekonstrukciójára összpontosít. Ezt követi majd az egész épület rekonstrukciója - egy kulturális és oktatási központot terveznek benne létrehozni. A projekt teljes költségvetése 553 737 euró, ennek egy részét képezheti majd az állami támogatás. A tervek alapján 2020 őszére már új tető alá kerülhet az osgyáni kastély.


(para)