Az Összefogás szerint nem Matovičra van szüksége a szlovákiai magyar közösségnek

2019. szeptember 17. - 10:55 | Belföld

A mozgalom szerint sokkal inkább egy közös magyar lista lenne a megoldás.

Az Összefogás szerint nem Matovičra van szüksége a szlovákiai magyar közösségnek
Fotó: Paraméter - archív

Mint ismert, az ellenzéki OĽaNO hétfőn arra tett javaslatot, hogy az MKP alkosson velük választási koalíciót: az előzetes információk szerint 20-30 helyet kaphatnának a nemzetiségek képviselői a választási listán.

Az Összefogás szerint Matovič és a Progresszív Szlovákia ajánlata között egy különbség van: utóbbiak nem állítják magukról, hogy másokon akarnak segíteni. "A magyar választóknak és politikusoknak el kell dönteniük, hogy szavazataikkal szlovák pártokat segítenek képviselői helyekhez, vagy a magyar megújulást és összefogást fogják erősíteni" - áll a mozgalom közleményében, és egyúttal hozzáteszik, a támogatásából folyamatosan veszítő Matovič ajánlatával nem a magyarokon, hanem saját bejutási esélyein kíván javítani.

"A matoviči lista nem a közösség, csupán néhány politikus számára jelenthet túlélési esélyt. Az Összefogás célja, hogy a megújulás és összefogás platformját teremtse meg, ami egyben hozzájárulhat a smeres maffiaállami kormányzás leváltásához is. Matovičcsal és az ellenzékkel ebben együtt kell működni, a választások másnapjától" - hangsúlyozzák.

Matovič már hosszabb ideje kokettál a gondolattal, hogy össze kellene bútorozni az MKP-val. Tavaly szeptember végén elment az MKP kongresszusára, hogy megkérje a párt kezét.

Menyhárt József hétfőn délután röviden reagált Matovičék legújabb ajánlatára. Eszerint "az elsőrendű cél változatlanul a magyar egység megteremtése. Az MKP a csütörtökön tartandó országos elnökségi ülésén mindenképpen megvitatja a Matovič adta ajánlatot is."


(parameter)