Az összeomlás szélén állnak a kórházak Szlovákiában, elfogytak a lélegeztetőgépek

2021. november 19. - 08:22 | Belföld

Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök csütörtök esti Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy Szlovákiában az összeomlás szélén állnak a kórházak, a lélegeztetőgépek pedig mind egy darabig foglaltak.

Az összeomlás szélén állnak a kórházak Szlovákiában, elfogytak a lélegeztetőgépek
Fotó: TASR

A kormány által csütörtökön elfogadott Covid-automatával kapcsolatban megjegyezte, hogy csupán ideiglenes megoldásról van szó, és a járvány alakulása szerint enyhítik vagy szigorítják majd. Rámutatott, hogy az új Covid-automata főként az oltatlanok számára szigorítja az intézkedéseket – a kórházban kezelt fertőzöttek 80%-át ők képezik.

„A kimerült egészségügyi dolgozók könyörögnek, hogy lépjünk közbe, mert nem akarnak többé arról dönteni, hogy kit kössenek lélegeztetőgépre és kit tegyenek ki a halál kockázatának”

– jegyezte meg Heger, aki szerint egy hűtőberendezést is kérvényeztek náluk az elhunytak tárolására. A miniszterelnök szerint további fontos tényező, hogy a műtéteket újfent el kell halasztani, így minden állampolgár egészsége veszélyeztetve van.

Heger szerint a beoltottak mindent jól csináltak.

„Beoltatták magukat, hogy védjék a saját, családjuk, kollégáik és ismerőseik egészségét, a gazdaságot és könnyítsenek az egészségügyi rendszeren. Most pedig ráfizetnek az oltatlanokkal teli részlegekre”

– tette hozzá.

Nyomatékosította, hogy a kórház mindenkié, még a beoltottaké is, ezért le kell lassítani az egyre növekvő hullámot.

„Sajnos ezért főként az oltatlanok fizetnek az életükkel. Ők azoknak az áldozataik, akik kíméletlenül politikai célokra használják fel a világjárványt. Ne higgyenek az ellenzéknek, hogy az embereket oltottakra és oltatlanokra osztjuk. Oltottra és oltatlanra a Covid osztotta fel őket. Mi mindkét csoportot védjük”

– zárta közelményét Heger.


TASR/para