Az őszi választásokon szavazhatnak a kötelező karanténban levők is

2022. március 15. - 18:54 | Belföld

Szavazhatnak az őszi regionális és önkormányzati választásokon azok a személyek is, akik a COVID-19 miatt kötelező karanténban lesznek.

Az őszi választásokon szavazhatnak a kötelező karanténban levők is
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Ezt a szavazás különleges módjáról szóló törvénytervezet szabályozza, amelyet a belügyminisztérium gyorsított tárcaközi egyeztetésre bocsátott.

„Csak azok a személyek kérhetik a rendhagyó szavazást, akik számára karantént rendeltek el a közegészség védelme céljából a Covid-19 betegség miatt, továbbá a velük egy háztartásban élők”

- áll a javaslatban.

A rendhagyó módon való szavazást a választás előtti utolsó munkanapon 12 óráig lehet kérni telefonon a helyi választási bizottság közjegyzőjénél.

A helyi választási bizottság tagjai speciális mozgóurnával mennek ki a karanténban levő választókhoz. A választási bizottságnak legalább nyolctagúnak kell lennie, két tag megy ki a helyszínre.

A törvény indoklása szerint elképzelhető, hogy egy őszi járványhullám idején több ezer embert akadályoznának választójoga gyakorlásában a közegészségügy védelmében elrendelt esetleges intézkedések.

A rendhagyó szavazást lehetővé tevő rendelet csak akkor lép érvénybe, ha 2022. szeptember 30-án hatályban lesznek a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) Covid-19-fertőzöttekre és közeli kontaktusaikra vonatkozó karanténrendeletei.

TASR