Az osztrák rendőrség fogja használni Hitler braunaui szülőházát

2019. november 20. - 18:48 | Külföld

Az osztrák rendőrség fogja használni Adolf Hitler néhai náci diktátor szülőházát Braunau am Inn városában - közölte a bécsi belügyminisztérium.

Az osztrák rendőrség fogja használni Hitler braunaui szülőházát
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

Az épület átalakítására még novemberben uniós pályázatot hirdetnek, amelynek eredménye 2020 első felében várható. A pályázatokat egy független szakértői zsűri fogja elbírálni, amelyben építészek mellett a braunaui városvezetés tagjai is részt vesznek.

"Félreérthetetlen jelzést teszünk azzal, hogy a rendőrség fogja használni a házat a jövőben, így ez az épület nem fog többé a nácizmusra emlékeztetni"

- hangoztatta Wolfgang Peschorn ügyvezető belügyminiszter.

Adolf Hitler (1889-1945) életének első hónapjait töltötte az épületben. A ház 2017 elején került egy kisajátítást követően osztrák állami tulajdonba. A kisajátítás és az átalakítást azt a célt szolgálja, hogy a terület ne váljon neonácik zarándokhelyévé.

A kisajátítást és az azzal járó kártérítés mértékét illetően hosszabb jogi huzavona volt az állam és az épület korábbi tulajdonosa között. A volt tulajdonos eddig 812 ezer eurót kapott kártérítés címén.

(MTI)

Címkék: Adolf Hitler