Az osztrákok leggyorsabban fejlődő települése az elszlovákosodó Kittsee

2018. február 2. - 12:43 | Belföld

Hivatalos statisztikai adatok is alátámasztják, hogy az osztrák–szlovák határon, Pozsony közelében fekvő ausztriai Kittsee több mint háromezer lakossal már évek óta a leggyorsabban fejlődő ausztriai település.

Dalibor Trebichalský edelstali képviselő szerint a fejlődés várhatóan az elkövetkező években sem szünetel majd.

„A statisztiai adatok szerint tavaly 3073 olyan lakosa volt Kittsee-nek, aki állandó lakhellyel rendelkezik itt, míg 2011-ben csak 2176 bejelentett lakosa volt” – közölte Trebichalský.

Kittsee-ben megközelítőleg 1350 szlovák állampolgár él, lassan tehát elérik a falu összlakosságának felét. A településen a friss adatok szerint 666, 14 éven aluli szlovák anyanyelvű gyerek él. Kittsee-ben található ráadásul Burgenland legnagyobb óvodája is, amelybe idén 205 gyereket írattak.

A község polgármestere, Gabriele Nabinger a TASR hírügynökségnek korábban úgy nyilatkozott, a településen kialakult szlovák-osztrák kapcsolatokról nem lehet egyértelműen állítani, hogy jók, de azt sem, hogy rosszak: "Vannak szlovák állampolgárok, akik itt élnek és itt is dolgoznak, például a kórházban, ők nagyon jó viszonyban vannak az osztrákokkal. A Steinfeld lakótelepen lakók azonban külön közösséget alkotnak, és egyesekkel nem túl jó az önkormányzat vagy a szomszédok viszonya. Viszont nem szabad általánosítani, minden eset emberfüggő."


TASR/para

Címkék: Kittsee, Ausztria, lakosság