Az ötéves átlaghoz képest kétszer annyi nyugdíjas halt meg Szlovákiában

2021. május 5. - 10:42 | Belföld

Idén márciusban 48 százalékkal több ember halt meg Szlovákiában, mint az előző öt év átlagában. Ez még mindig nagyon sok, de a számok már nem annyira elképesztően tragikusak, mint 2021 első két hónapjában.

Az ötéves átlaghoz képest kétszer annyi nyugdíjas halt meg Szlovákiában
Narancssárga és piros színnel az elmúlt öt év átlagos elhalálozásai láthatók, kékkel a 2020-as, világoskékkel pedig a 2021-es elhalálozási adatok (Forrás: Statisztikai Hivatal)

2021 márciusában összesen 7232 ember vesztette életét az országban. A Statisztikai Hivatal által közzétett adatok szerint a COVID-19 által okozott halálesetek hat egymást követő hónapban befolyásolták kiugróan a halálozási statisztikákat. A márciusi helyzet azonban - az idei februárhoz képest - javult.

Az előző öt év átlagával összehasonlítva januárban 75, februárban pedig 67 százalékkal ugrott meg a halálesetek száma Szlovákiában.

"A kiugró halálozási adatok márciusban már egyértelműen kedvezőbbek voltak, mint januárban vagy februárban. Az utóbbi négy hónap közül márciusban halt meg a legkevesebb ember. Hogy a COVID-19 egészen pontosan milyen hatással volt az elhalálozási statisztikákra, az a később érkező adatok feldolgozása után derül ki"

- nyilatkozta a TASR hírügynökségnek Zuzana Podmanická, a Statisztikai Hivatal vezető munkatársa.

Bár a halálesetek száma csökken, a 65 év feletti lakosság körében továbbra is magasak a számok: 52 százalékkal több nyugdíjas halt meg, mint az előző években. Az elmúlt hónapokban 10-ből 8 elhalálozás 65 év feletti személyeket érintett.

Az országos elhalálozások növekedése az elmúlt öt év átlagához képest hónapok szerint (Forrás: Statisztikai Hivatal)

65 és 74 év között volt a legnagyobb esély a halálra

A "fiatalabb", 65 és 74 év közötti idősek elhalálozási adatai számítanak a legrosszabbnak.

A 2021-es évet vizsgálva márciusban csökkent először 100 százalék alá a fiatalabb nyugdíjasok elhalálozásának növekedése az utóbbi öt évhez képest. Januárban 108, februárban 103, márciusban pedig 87 százalékkal több nyugdíjas vesztette életét ebben a korcsoportban az ötéves átlaghoz képest.

A 75 évnél idősebb nyugdíjasok helyzete jelentősen javult, februárban 59, márciusban pedig már "csak" 37 százalékkal több 75 évnél idősebb személy halálozott el az ötéves átlagnál.

Regionálisan Trencsén megyében a legrosszabbak a márciusi adatok - itt 2021 márciusában 72 százalékkal több személy halt meg az ötéves átlaggal összehasonlítva. Trencsént Zsolna megye követi 58 százalékos emelkedéssel. A zsolnai régió helyzete azért is különös, mert ott januárban és februárban a helyzethez képest még a legkedvezőbbek voltak az adatok, de márciusban már a második legrosszabb volt a helyzet - már ami a kiugró halálozási adatokat illeti.

Az ötéves átlaghoz képest Nyitra megyében nőtt legkevésbé az elhalálozások száma, 24 százalékkal.

Így növekedett az elhalálozások száma (összehasonlítva az előző öt év átlagával) megyék szerint (Forrás: Statisztikai Hivatal)

Az év első két hónapját vizsgálva januárban Nyitra megyében nőtt az elhalálozások száma (157 százalékkal), februárban Nagyszombat megyében (99 százalékkal).

(TASR/parameter)