Az otthoni pozitív antigénteszt után is fertőzöttnek számítunk, nem kell PCR-teszttel megerősíteni az eredményt

2022. január 25. - 12:55 | Belföld

Az otthon elvégzett antigén gyorsteszt pozitív eredménye után hivatalosan is fertőzöttnek számítunk, az új szabályozás szerint nem kell megerősítenünk PCR-teszttel – közölte a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ).

Az otthoni pozitív antigénteszt után is fertőzöttnek számítunk, nem kell PCR-teszttel megerősíteni az eredményt
Fotó: TASR - illusztráció

Ebben az esetben azonban fontos, hogy felvegyünk a kapcsolatot a körzeti orvossal, és egyeztessünk vele a teszttel kapcsolatban.

Ezek után tehát nemcsak a pozitív PCR-teszt után számítunk hivatalosan fertőzött személynek, elfogadják az antigén-, a LAMP- és a PoCT-teszt eredményét is. Ez utóbbi a LAMP-teszthez hasonlóan gyors módszer a fertőzés kimutatására, kórházakban használják például betegfelvétel előtt.

Ha az otthoni antigénteszt kimutatja a fertőzést, abban az esetben is pozitívnak számítunk, de a tesztet a háziorvosnak kell megítélnie.

A hivatal szerint a várható hirtelen esetszám növekedés miatt változtattak, előfordulhat ugyanis, hogy hiány lenne a PCR-tesztekből, illetve nem lenne elég a tesztek kivizsgálásához szükséges kapacitás a laboratóriumokban.

Mint ismert, a koronavírussal fertőzött, pozitív személy házi karanténja keddtől (január 25.) öt napra rövidült, függetlenül attól, hogy az illető oltott-e, vagy túlesett-e korábban a betegségen. A karantén abban az esetben ér véget öt nap után, ha a COVID-pozitív személynek az utolsó 24 órában nincsenek tünetei. Ellenkező esetben az orvos dönti el, hogy meddig tart a karantén. A karantén után még öt napig reszpirátort kell viselni a nyilvános helyeken.

Ha valaki szoros kapcsolatba kerül egy COVID-pozitív személlyel, öt napra szintén karanténba kell vonulnia. Hogy a karantén végén kell-e PCR tesztet végezni, a kezelő orvos dönti el. A karanténkötelezettség ebben az esetben nem vonatkozik azokra, akik úgy kerültek kapcsolatba COVID-pozitív személlyel, hogy a vakcinából már felvették a megerősítő dózist, vagy akik teljesen oltottak, és a beoltásuk óta legfeljebb kilenc hónap telt el, vagy akik az elmúlt 180 napban átestek a COVID-19 betegségen. A felsoroltak csak akkor élveznek kivételt a kötelező karantén alól, ha nincsenek tüneteik, vagy ha az orvos nem határoz másképpen.


(TASR)