Az ovisok és sulisok újra láthatják egymást, de szigorodik a Covid-szemafor és 14 napos lesz a karantén!

2021. február 3. - 12:19 | Belföld

Hétfőtől megnyitják az óvodákat, illetve némely évfolyamok számára az iskolákat is. Erről már korábban is írtunk, a kormány most jóváhagyta, és pontosított. Meghosszabbodik a kijárási korlátozás, és nehezebb lesz eljutni az enyhítésekig. Kötelező lesz otthonról dolgozni azok számára, akik ezt megtehetik, és ezt ellenőrizni is fogják. A 14 napra hosszabbodó karanténről szóló információt többször pontosítottuk aszerint, ahogy forrásainknál is megjelent. A végleges, hogy mindenkire vonatkozik. További részletek a cikkben.

Az ovisok és sulisok újra láthatják egymást, de szigorodik a Covid-szemafor és 14 napos lesz a karantén!
Marek Krajčí (Fotó: TASR)

Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter szerint az óvodák és iskolák megnyitása a jelenlegi helyzetben felelőtlen döntésnek tűnhet, de ezt az ún. Covid-szemafor fekete zónájára vonatkozó előírások szigorításával együtt teszik meg. Ebben a zónában vagyunk most.

Az ovisok vagy iskolások akkor térhetnek vissza az iskolába, de csak ha a szüleik negatív teszttel rendelkeznek. A középiskolák utolsó évfolyamaiban a diákoknak kell negatív teszttel rendelkezniük.

Kapcsolódó cikk:

Hét napnál nem régebbi tesztre lesz szükség az iskolához, szülőknek és pedagógusoknak is

A jövő héttől nem lesz enyhítés, éppen ellenkezőleg, a szigorított Covid-szemafor miatt nehezebb lesz az aktuálisan érvényes zónából a bordó jelzésűbe visszalépni. Ez azt jelenti, hogy 3000 alá kell csökkennie a kórházban ápoltaknak, hogy átléphessünk egy enyhébb fázisba.

Milan Krajniak (Sme rodina) munka-, szociális és családügyi miniszter ezt kiegészítette azzal, hogy a szigorított Covid-automata a fekete és a bordó fázisókban is rendszeres teszteléssel számol. 20%-kal szigorították a pozitívan tesztelt személyek napi számára és a járvány terjedése reprodukciós számára vonatkozó adatokat is.

Krajčí minden héten kedden tájékoztatni kíván az aktuális járványügyi helyzetről, hogy az egyes járások megtudhassák, a Covid-automata éppen milyen zónájában tartózkodnak.

Krajčí szerint a járványügyi helyzet továbbra is súlyos, a koronavírus B117-es, ún. brit mutációja pedig csak ront rajta.

A veszélyesebb mutációra való tekintettel az eddigi 10 napos karantént 14 napra hosszabbítják meg. A külföldről hazaérkező tünetmentes emberekre is vonatkozik, miközben a karantén nyolcadik napján vetnék alá a tesztnek, amellyel megállapítják, melyik variánssal fertőződtek meg, tesztet a biztosító téríti. Mindenki más esetén maradna a fertőzött személlyel való kontaktustól számított 5. nap.

Milan Krajniak kifejtette, hogy megegyeztek arról is, hogy elrendelik az otthoni munkavégzést mindenki számára, akinél ez lehetséges.

A miniszter szerint ellenőrizni fogják a munkáltatókat, és a munkavállalók is jelenthetik, hogy ha ezt épp a munkáltatójuk nem teszi lehetővé.

Mária Kolíková a sajtótájékoztatón elmondta, hogy este a kormány meghosszabbítja a hamarosan ismét lejáró veszélyhelyzetet, és pontosítanak néhány részletet a kijárási korlátozások alóli kivételek kapcsán.

Krajčí azt tanácsolta mindenkinek, ha tehetik, hordjanak FFP2-es légzésvédő maszkokat (reszpirátorokat). Ha ugyanis ezeket a maszkokat megfelelően hordják - a férfiak például megborotválkozva, jegyzi meg a miniszter - a hatékonyságuk mintegy 98%-os. Krajniak azonban ehhez hozzáfűzte azt, hogy ezekből a maszkokból Szlovákiában hiány van.

(Denník N/MSE/TASR/parameter)