Az óvodások német nyelvtudásának kötelező vizsgálatát sürgeti a társadalmi integrációért felelős államminiszter

2019. december 3. - 18:43 | Külföld

Meg kell vizsgálni az óvodások német nyelvtudását és fejlesztő kurzusokra kell járatni a lemaradókat, hogy az iskolai tanulmányokat mindenki egyenlő esélyekkel kezdhesse el Németországban - mondta a szövetségi kormány migrációs ügyekért, menekültügyért és társadalmi integrációs ügyekért felelős államminisztere a kedden Berlinben.

Az óvodások német nyelvtudásának kötelező vizsgálatát sürgeti a társadalmi integrációért felelős államminiszter
Illusztrációs felvétel (AP Photo)

Anette Widmann-Mauz a lakosság mintegy 25 százalékát kitevő, 20,8 millió úgynevezett migrációs hátterű ember - olyan személy, akinek legalább egyik szülője nem német állampolgárként született - helyzetéről 12. alkalommal készített éves jelentés bemutatóján kiemelte, hogy

Németországban a társadalmi sokszínűség már nem vita tárgya, hanem ténykérdés, "maga a valóság".

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa aláhúzta, hogy szükség van egy új "elbeszélésre", egy új valóságértelmezésre, amely kifejezésre juttatja, hogy "büszkék vagyunk német sokszínűségünkre".

Ez a sokszínűség sikeresebbé és vonzóbbá teszi az egész országot, de csak akkor, ha egységbe szerveződik, vagyis ha tovább erősödik a társadalom integrációs képessége.

Ezért el kell indítani egy "integrációs offenzívát", amellyel mindenekelőtt a kisgyermekek nyelvi fejlesztésére, a közoktatási rendszer erősítésére és a nők helyzetének javítására kell törekedni.

El kell érni, hogy minél több migrációs hátterű gyermek járjon óvodába, és kötelezővé kell tenni a gyermekek német nyelvtudásának rendszeres vizsgálatát. A lemaradókat nyelvi fejlesztő kurzusokra kell járatni, ugyancsak kötelező jelleggel, hogy az iskolát a helytálláshoz szükséges szintű nyelvtudással kezdhessék el.

A közoktatási rendszerben a pedagógusok képzésében és továbbképzésében is változásokat kell elérni. Így nagyobb hangsúlyt kell helyezni a társadalmi sokszínűség és az integráció ügyeire, és kötelező képzési-, illetve továbbképzési tananyaggá kell tenni az úgynevezett interkulturális kompetenciát.

(1/2) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre: