Az a páciens is részt vehet halaszthatatlan vagy prevenciós vizsgálaton, akinek nincs negatív tesztje

2020. november 6. - 12:49 | Belföld

A kijárási tilalom alól kivételt képez az orvoslátogatás, ezért azok a páciensek is részt vehetnek halaszthatatlan vagy prevenciós orvosi vizsgálaton, akik nem vettek részt az országos tesztelésen és nincs negatív teszteredményt igazoló tanúsítványuk.

Az a páciens is részt vehet halaszthatatlan vagy prevenciós vizsgálaton, akinek nincs negatív tesztje
Fotó: illusztráció

Erre az egészségügyi minisztérium hívta fel a figyelmet. A minisztérium ugyanakkor azt javasolja a pácienseknek, hogy mielőtt orvoshoz mennének, hívják fel a rendelőt, és egyeztessenek a kivizsgálással kapcsolatban.

„Az orvos a feltett kérdésekre adott válaszok alapján megítéli, hogy elengedhetetlen-e, hogy a páciens személyesen is megjelenjen a rendelőben” – közölte a tárca szóvivője, Zuzana Eliášová.

„Ha halaszthatatlan az egészségügyi ellátás, tehát életveszély esetén természetesen minden pácienst kivétel nélkül ellátnak” – hangsúlyozta a szóvivő.

Időközben a Szlovák Orvosi Kamara (SLK) felszólította az orvosokat, hogy a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban kialakult helyzetben se utasítsák vissza a betegeket, lássák el az akut eseteket és végezzék el a megelőző, úgynevezett prevenciós orvosi kivizsgálásokat is. Ugyanakkor a kamara a betegeket is arra kéri, hogy valóban csak akkor keressék fel a rendelőt, ha ez elengedhetetlenül szükséges.

Az orvosi kamara médiafelelőse, Nancy Závodská a Paraméter érdeklődésére megerősítette, hogy halaszthatatlan egészségügyi ellátás és preventív kivizsgálás esetén az orvos kötelessége ellátni a pácienst, függetlenül attól, hogy van-e negatív tesztje, illetve hány éves.

„Amennyiben nem halaszthatatlan egészségügyi ellátásról vagy preventív vizsgálatról van szó, az orvos a 65 év feletti, negatív teszttel nem rendelkező pácienseket nem vizsgálja ki, mivel a 65 év feletti életkor a kormányhatározat értelmében nem kivétel a kijárási tilalom alól” – tette hozzá a szóvivő.

Závodská szerint számtalan kérdés érkezik hozzájuk a rendelők aktuális működésével kapcsolatban, mint fogalmazott, jelentősen romlott az orvos-beteg kommunikáció.

A Szlovák Orvosi Kamara a pácienseket is felelős viselkedésre kéri a járványhelyzetben, és emlékeztet, hogy először mindenképpen telefonon keressék az orvost. Mint ismert, beutalót nem kötelező kérni: sem az Általános Egészségbiztosító (Všeobecná zdravotná poisťovňa - VšZP), sem a Dôvera, sem az Union egészségbiztosító nem követeli meg az ügyfeleitől, hogy beutalót kérjenek, ha szakorvoshoz kell menniük, de ebben az esetben is arra kérik a pácienseket, hogy először telefonon vegyék fel a kapcsolatot a szakorvossal.


(fl/tasr)