Az R3-as és az elkerülő út építésének felgyorsításáért tüntetnek az ipolyságiak 

2019. július 11. - 18:14 | Régió

A lévai járásbeli Ipolyság lakosai negyedszer készülnek tüntetni az R3-as gyorsforgalmi út és az ipolysági elkerülő út építésének felgyorsítása végett. Az Egészséges és Biztonságos Ipolyság polgári kezdeményezés által szervezett tüntetésre pénteken, július 19-én, délután 16 és 17 óra között kerül sor a Honti út – Fő tér – Sznf tér útszakaszon. Az aktivisták arra akarják rábírni a kormányt, hogy a tervezettnél, vagyis 2024-nél korábban indítsa el az építkezést.

Az R3-as és az elkerülő út építésének felgyorsításáért tüntetnek az ipolyságiak 
Illusztrációs felvétel (TASR)

A tüntetők autókkal készülnek végighajtani a nemzetközi jelentőségű E77-es úton. A terv szerint a Lidl melletti körforgalomtól fognak indulni, és a szlovák-magyar határátkelő előtti Slovnaft benzinkútig fognak hajtani. Tomáš Števčat aktivista elmondta: ezúttal nem fogják blokkolni a gyalogos átkelőket, amint az korábban már párszor megtörtént, hanem inkább a sofőröket akarják fokozott óvatosságra és biztonságos vezetésre inteni. „A nyári szünidő alatt több gyalogos és kerékpáros, köztük sok gyerek közlekedik az utakon” – figyelmeztetett Veronika Szabóová aktivista. A polgári kezdeményezés fő célja az elkerülő út építésének felgyorsítása, hogy mielőbb megoldódjon a katasztrofális közlekedési helyzet a városközpontban.

Az aktivisták először 2017 decemberében kérték a közlekedési minisztériumtól, hogy találjon valamilyen megoldást az elviselhetetlenné váló közlekedési helyzetre a városban és a régióban. 2018 augusztusában lezárult az útépítés környezetvédelmi hatásainak vizsgálata. A kormány utoljára 2019 januárjában lépett az ügyben, amikor a Nemzeti Autópálya-társaság Ipolyság városával együttműködésben bemutatta az R3-as gyorsforgalmi út Zólyom – Ipolyság szakaszára vonatkozó koncepciót. Akkor közölték azt is, hogy a munkálatok várhatóan 2024-ben kezdődnek meg és 2027-ig fognak tartani.

TASR