Az R7-es jobb, mint hittük – a dugóknak vége, a közelben pedig egyre kúsznak felfelé a telekárak

2022. január 27. - 13:16 | Régió

Nem is olyan rég még minden reggel kilométeres dugókban álltak az autók Dunajská Lužná (Dénesd) és Pozsony között. Viszont amióta elkészült az R7-es gyorsforgalmi út, a krízispont probléma nélkül átjárható. De nem csak ezt az egy előnyt köszönhetjük az új útnak.

Az R7-es jobb, mint hittük – a dugóknak vége, a közelben pedig egyre kúsznak felfelé a telekárak
Fotó: TASR

Štefan Jurčík, Dunajská Lužná polgármestere is megerősíti, hogy a korábban legjobban sújtott községen ma sokkal kevesebb autó halad át. A forgalomsűrűség mérésének eredménye minden várakozást felülmúlt, ugyanis a korábbihoz képest az autósoknak kevesebb mint a fele megy keresztül a községen.

A forgalom csökkenésével viszont egyre jobban nő a befektetők étvágya. Jurčík szerint jelenleg a területi terv kibővítése zajlik, egyes övezeteket igyekeznek besűríteni, míg másokat felszabadítani. Már a szomszédos Rovinka határánál is sorban állnak az óriásplakátok ingatlanterveket hirdetve.

A Szenci mellett a Dunaszerdahelyi járásra is hatással volt a gyorsforgalmi út – múlt év közepe óta mindkét régió esetében jelentős emelkedést jegyeztek fel a telekárakkal kapcsolatban. A nehnuteľnosti.sk adatai szerint tavaly júniusban Szenc környékén átlagban 85 euró körül mozgott a telkek ára négyzetméterenként, jelenleg viszont már 135 eurónál tart, ami 59 százalékos emelkedést jelent.

Ugyanebben az időszakban a Dunaszerdahelyi járásban átlagban 69 euróra ugrott fel a telekár négyzetméterenként, ami 86 százalékos emelkedést jelent. A szomszédos Bazini és Galántai járásban viszont ellenkezőleg csökkenő tendenciát észleltek. Vladimír Kubrický, a Szlovák Ingatlanszövetség (RÚSR) elemzője szerint az R7-es út növeli a főváros elérhetőségét délkelet felől, ezzel növeli az ingatlanok iránti érdeklődést a régióban, ez pedig a magasabb telekárakban mutatkozik meg. Emellett az is közrejátszhat mindebben, hogy az emberek viszonylag olcsón juthatnak kölcsönhöz, valamint Pozsonyban olyan gyorsan nőnek az árak, hogy kénytelenek a városon kívül lakást keresni.


(hnonline.sk)