Az RTVS politikai támadásnak tartja a médiabizottság állásfoglalását

2020. május 13. - 07:59 | Belföld

Az RTVS vezetését sokkolta a kultúráért és médiáért felelős parlamenti bizottság egyes tagjainak abbéli igyekezete, hogy különféle pletykákra és kétes eredetű információkra alapozva, mindenféle vizsgálatot nélkülözve megkérdőjelezzék a közszolgálati média hitelességét.

Az RTVS politikai támadásnak tartja a médiabizottság állásfoglalását
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az RTVS a bizottság egyes tagjainak keddi állításaira reagált. Utóbbiak szerint fennáll a hűtlen kezelés gyanúja.

„A kiválasztott projektekről közölt, kontextusból kiragadott információk félrevezetőek. Nem világos, a kultúráért és médiáért felelős parlamenti bizottság milyen konkrét adatok és összehasonlítások alapján állítja, hogy ezek a projektek túlárazottak és gazdaságilag nem kifizetődőek” – közölte Jaroslav Rezník, az RTVS vezérigazgatója.

Rámutatott, hogy az utóbbi időben nőtt az eredeti produkciók száma, jelenleg pedig olcsóbban gyártanak programokat, mint néhány évvel korábban. Emellett sikerült felszámolni a versenykényszert és az inflációs nyomást is. Hozzátette: minden szerződést többszintű ellenőrzésnek vetnek alá, így akadályozva meg, hogy bizonyos típusú programok előnyt élvezzenek a többivel szemben.

Rezník szerint ezúttal is az RTVS elleni politikai támadásról van szó.

A kultúráért és médiáért felelős parlamenti bizottság szerint a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) esetében fennáll a hűtlen kezelés gyanúja. Kristián Čekovský (OĽaNO), a bizottság elnöke a keddi ülés után elmondta: erről tájékoztatni fogja a kormányt és a kulturális minisztériumot is, egyben indítványozni fogja a közszolgálati média pénzügyi átvilágítását.

TASR