Az SaS alelnökei fellázadtak Richard Sulík ellen

2019. szeptember 8. - 09:09 | Belföld

A SaS rendkívüli kongresszusa a demokratikus alapelvekkel szembe menve lett összehívva. Mindezt Jana Kiššová, a párt alelnöke jelentette ki a sajtótájékoztatóján, ahol az SaS újraválasztott elnökét, Richard Sulíkot kritizálta.

Az SaS alelnökei fellázadtak Richard Sulík ellen
Jana Kiššová, a SaS egyik alelnöke (Fotó: TASR/Martin Baumann)

Kiššová nem fogadja el a kongresszus eredményét, s bemutatta új pártbeli platformját.

"Abszurd, hogy a törvényesen megválasztott pártelnök lemondott abból az okból, hogy újabb négy évre megválasszák őt választási időszak letelte előtt"

- reagált Kiššová Sulík azzal kapcsolatos döntésére, hogy gyorsan összehívta a rendkívüli kongresszust. Az SaS alelnöke ezért nem fogadja el annak végeredményét.

Jozef Rajtár, az SaS parlamenti képviselője mindehhez hozzátette, hogy az újabb kongresszus összehívását 2020 júniusára várják.

A rendkívüli kongresszust megkérdőjelezte Natália Blahová, a SaS parlamenti frakciójának elnöke is.

"A párttagság harmada nem fejezte ki bizalmát, mégpedig oly módon, hogy el sem mentek a rendkívüli kongresszusra"

- jelentette ki Blahová.

Ľubomír Galko, az SaS alelnöke a sajtótájékoztatón bemutatta az új platform programpontjait. Az új platform a SaS Demokratikus mag nevet kapta.

Kiállnak a liberalizmzus gondolata, a piacgazdaság mellett, s amellett is, hogy Szlovákiában még erőteljesebben megjelenjenek a nyugati civilizáció gondolatai. Az új platform szerint az Orosz Federeáció veszélyt jelent a nyugati demokráciára.

Richard Sulíkot szombaton újra megválasztották a SaS elnökévé a párt rendkívüli kongresszusán Zólyomban. Sulík volt az egyetlen jelölt, 135-en adták rá szavazatukat. A kongresszuson a SaS 213 tagjából 145-en vettek részt.

TASR/para