Az SaS Andrej Danko azonnali lemondását követeli, a Híd szerint Dankón áll, mit kezd a szakvéleménnyel

Az SaS Andrej Danko azonnali lemondását követeli, a Híd szerint Dankón áll, mit kezd a szakvéleménnyel
Fotó: TASR/Oliver Ondráš

Ha ezt nem teszi meg, a liberálisok kilátásba helyezték, hogy ismét indítványozni fogják a leváltását a parlamentben.

Az SaS egyben feltette a kérdést a koalíciós partnerek, a Smer-SD és a Híd képviselőinek, hogy valóban hajlandóak-e elfogadni egy olyan embert a parlament elnökének és a második legfőbb közjogi méltóságnak, akire rábizonyították a plágiumgyanút.

Igor Matovič, az OĽaNO vezetője szerint Danko 2000-ben nem hamis munkát készített, hanem ellopott egy hamis munkát.

„Emília S. a Komenský Egyetemen már 1999-ben leadott egy ugyanilyen kisdoktori munkát. Danko fogta ezt a munkát, és hogy ne legyen gyanús, a Bél Mátyás Egyetemen nyújtotta be”

– fejtette ki az ellenzéki politikus.

Matovič nem tudta megmondani, hogy reális lehet-e Danko leváltása. „Ebben egyezségre kell jutnia az ellenzéknek” – jegyezte meg, hozzátéve: egy ilyen ülést többé-kevésbé feleslegesnek tartana. „Ennek inkább a lelkiismeretről és az erkölcsi tartásról kellene szólnia. Meglátjuk, hogy a kudarca után indul-e az elnökválasztáson” – tette hozzá.

Miroslav Beblavý, az Együtt (Spolu) párt elnöke rámutatott: a Bél Mátyás Egyetem szakmai bizottsága hivatalosan megerősítette, hogy Andrej Danko csaló és plagizátor.

„Az Együtt nevében szeretném értékelni a bizottsági tagok civil kurázsiját, akikre biztosan nyomást gyakoroltak, hogy az esetet úgy könyveljék el, mint ami nem történt meg”

– jelentette ki Beblavý.

Hozzátette: Szlovákia az Európai Unió keleti csücske, az EU-ban pedig a politikusok ilyen botlások miatt le szoktak mondani a tisztségükről.

„Andrej Danko az országunkat az Eurázsiai Unió legnyugatibb tagjává akarja tenni, ahol a fejesekre nem érvényesek a szabályok. Ne engedjük meg neki és ragaszkodjunk hozzá, hogy távozzon a parlament elnöki székéből”

– hangsúlyozta az ellenzéki politikus.

 

Híd: Andrej Dankón áll, hogy mit kezd a bizottság szakvéleményével

A besztercebányai Bél Mátyás Egyetem Akadémiai Szenátusának különleges bizottsága, amelyet az egyetemen készült kisdoktori munkák plágiumgyanújának kivizsgálására hoztak létre, a szenátus pénteki ülésén megállapította, hogy a média által is tárgyalt két kisdoktori munka „tartalmaz olyan részeket, amelyeket a forrásmunkákhoz képest bizonyos mértékig átalakítottak, a munkák nagy része azonban nagymértékű egyezést mutat a forrásokkal, néhány helyen az eredeti források tagolása, a fejezetek és alfejezetek is egyeznek." A nyilatkozatot Vladimír Janiš, a bizottság elnöke olvasta fel.

 Andrej Danko házelnöknek (SNS) kell eldöntenie, hogyan reagál a Bél Mátyás Egyetem bizottságának szakvéleményére, amely többek között Danko 2000-ben megírt kisdoktori munkáját is átvizsgálta a plágiumgyanú miatt. Mindezt Debnár Klára, a Most-Híd szóvivője nyilatkozta a TASR-nek.

Arra a kérdésre, hogy Danko továbbra is a Híd bizalmát élvezi-e, a párt nem akart válaszolni. Tavaly,amikor az ellenzék megpróbálta leváltani Dankót a kisdoktori munkájával kapcsolatban kirobbant botrány miatt, Bugárék nem vettek részt a szavazáson.

„A Híd képviselői betartják a koalíciós egyezményt. Nem gondoljuk, hogy a kormány működésének és az ország stabilitásának egy ember hibáján kellene múlnia, ezért nem veszünk részt a szavazáson"

– állt az akkori nyilatkozatukban. A Híd akkor azt is kijelentette, hogy szerintük Dankónak személyes döntést kell hoznia. Az SNS, amely kiáll Danko mellett, emiatt a kijelentés miatt kritizálta a pártot.

A besztercebányai Bél Mátyás Egyetem akadémiai szenátusának bizottsága, amelyet az egyetemen készült kisdoktori munkák plágiumgyanújának átvizsgálására hoztak létre, pénteken a szenátus ülésén nyilvánosságra hozta az elkészült szakvéleményt. A bizottság megállapította, hogy a média által is tárgyalt két kisdoktori munka „tartalmaz olyan részeket, amelyeket a forráshoz képest átalakítottak, a munkák nagy része azonban nagymértékű egyezést mutat a forrásokkal, néhány helyen az eredeti források tagolása, a fejezetek és alfejezetek is egyeznek". A nyilatkozatot Vladimír Janiš, a bizottság elnöke olvasta fel.

TASR