Az SaS arra kéri a választási küszöb alatt mért pártokat, hogy lépjenek vissza

2023. szeptember 21. - 17:34 | Belföld

Az SaS felszólította a választási küszöb alatt mért pártokat, hogy vonuljanak ki a választási küzdelemből. Richard Sulík, az SaS elnöke arra figyelmeztetett ugyanis, hogy sok demokratikus szavazat elveszhet, pedig ezek döntőek lehetnek a kormányalakítás során.

Az SaS arra kéri a választási küszöb alatt mért pártokat, hogy lépjenek vissza
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Ha a pártok úgy döntenének, hogy az SaS javára lépnek ki a választási küzdelemből, a választás után kész tárgyalni velük a kormányprogram tartalmáról és egyes személyek kinevezésekről – kijelentette ki. Sulík azt mondta, el kell kerülni, hogy a Smer-SD, a Hlas-SD, a Republika és SNS alakítson kormányt, szerinte ez lenne a legrosszabb forgatókönyv Szlovákia számára.

„Felszólítjuk azokat a pártokat, amelyeknek nincs esélyük bekerülni a parlamentbe, hogy vonuljanak ki a politikai harcból, és támogassák valamelyik demokratikus pártot"

- mondta Sulík.

Szerinte nem arról van szó, hogy ki nyeri a választást, hanem arról, hogy Robert Ficónak, a Smer-SD elnökének ne legyen 76 képviselője. Szerinte a Smer-SD elnöke fenyegetést jelent Szlovákiára nézve, ezért szerinte semmiképpen sem alakíthat kormányt.

Felelősségteljes viselkedésre szólította fel az öt százalék alatt mért szubjektumokat, kiemelve a Demokrati vezetőit, és arra kérte őket, tegyék félre az egójukat. Sulík leszögezte, azt szeretné, ha egyetlen jobboldali és demokratikus szavazat sem veszne el. A parlamenti képviselők számát illetően Sulík szerint hat-nyolc képviselői hely elvesztésének veszélye fenyeget. Hozzátette, ezzel nő a kockázata annak, hogy a Smer-SD, a Hlas-SD, a Republika és az SNS alakít kormányt, ami szerinte Európa fekete lyukává tenné Szlovákiát.

Sulík kijelentette, a Hlas-SD nem kívánatos partner az SaS számára.

„Az egy olyan párt, amely erős államot akar, az erős állam pedig az adóval rövidíti meg az embereket"

- mondta.

Hangsúlyozta, hogy csak az SaS kongresszusa zárhatja ki az együttműködésből a pártokat, eddig a Smer-SD-ről, az ĽSNS-ről és az SNS-ről döntöttek így.

TASR


VÁLASZTÁSI INTERJÚK: Új epizód minden nap 18:00-kor a Paraméteren - egészen szeptember 27-ig!

Eddigi adásaink: