Az SaS arra szólította fel az országos rendőrfőkapitányt, hogy legyenek személycserék a NAKA vezetésében

2018. november 14. - 15:26 | Belföld

Az ellenzéki SaS párt felszólította Milan Lučanský országos rendőrfőkapitányt, hogy eszközöljön személycseréket a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) vezetésében.

Az SaS arra szólította fel az országos rendőrfőkapitányt, hogy legyenek személycserék a NAKA vezetésében
Fotó: TASR/Pavel Neubauer

Az ellenzéki képviselők szerint ugyanis a rendőrség az egyes ügyeket „szelektíven” kezeli.

„A rendőrségnek a törvényből adódóan minden egyes feljelentéssel foglalkoznia kellene, amelyet továbbítanak neki. A gond az, hogy a rendőrség, elsősorban a NAKA szelektálja a büntetőfeljelentéseket. Ez a múltban is így volt, amikor a ’nagy ügyekben’ nem indított előkészítő és semmilyen más eljárást sem”

– mutatott rá Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS), a parlament alelnöke.

Ľubomír Galko (SaS) parlamenti képviselő szerint vissza kell szerezni a rendőrségbe vetett bizalmat. „Hogy vissza lehessen szerezni a rendőri testületbe vetett elementáris bizalmat, meg kell tisztítani a rendőrséget a Bödör-csoporttól. Hraško úrnak, a NAKA igazgatójának, Krajmer és Gašpar uraknak, akik közvetlenül a belügyminiszter mellett dolgoznak, és Makó úrnak, a Pénzügyi Igazgatóság Bűnügyi Hivatala igazgatójának távozniuk kell, és el kell, hogy veszítsék minden, a rendőrségre és a Belügyminisztériumra gyakorolt befolyásukat” – fejtette ki Galko. A liberálisok követelik azoknak az ügyeknek a kivizsgálását is, melyekről Ján Kuciak újságíró írt.

Az SaS képviselői támogatásukról biztosították a Tisztességes Szlovákiáért tüntetések szervezőit. Galko kilátásba helyezte, hogy a Szlovák Információs Szolgálatot (SIS) ellenőrző parlamenti bizottság péntekre (11. 16.) tervezett rendkívüli ülésén igyekezni fog információkat szerezni arról, hogy megfigyelték, vagy ellenőrizték-e a tüntetések szervezőit. Abban az esetben, ha a gyanú beigazolódik, ki akarják deríteni, „ki adott erre parancsot, és milyen céllal”.

A TASR azon kérdésére, hogy az országos rendőrfőkapitány foglalkozni fog-e az SaS felhívásával, az Országos Rendőr-főkapitányság azt a választ küldte, hogy

„Milan Lučanský rendőrfőkapitány a személyzeti politikát nem a médián keresztül intézi.”

TASR