Az SaS, az OĽaNO, a KDH és az MKP alkothatnák a jövőbeni kormány alapját

2018. április 13. - 20:36 | Belföld

Az SaS és az OĽaNO parlamenti pártok, valamint a parlamenten kívüli KDH és MKP alkothatnák a jövőbeni kormány alapját. Ebben egyeztek meg az említett pártok elnökei, Richard Sulík, Igor Matovič, Alojz Hlina és Menyhárt József pénteki kerekasztal-beszélgetésükön. A közös tárgyalást mindnyájan pozitívan értékelték annak ellenére, hogy néhány kérdésben nem egyezik a véleményük. Megegyeztek ugyanakkor az együttműködés és a közös pontok keresésének fontosságában.

Menyhárt József, az MKP elnöke hangsúlyozta: létre kell hozni egy olyan közös platformot, melynek keretében az MKP, az SaS, az OĽaNO és a KDH képviselői megtárgyalhatnák az alapvető politikai és társadalmi kérdéseket. Hozzátette: a szlovákiai magyarok a meghatározó pillanatokban mindig „a barikád jó oldalán” álltak. „Ma is ilyen meghatározó pillanatokat élünk át, és a szlovákiai magyarok többsége tisztességes Szlovákiát akar” – tette hozzá.

„Megmutattuk, hogy az ellenzék képes a közös tárgyalásra és a közös fellépésre” – jelentette ki a találkozó után Richard Sulík, az SaS elnöke. Hangsúlyozta, hogy bár az egyes pártok küzdeni fognak a választók szavazataiért, ennek a küzdelemnek tisztességesnek kell lennie. Szerinte a választásokat követően képesek lennének a tisztességes koalíciós együttműködésre.

Igor Matovič, az OĽaNO elnöke jó jelnek nevezte, hogy az ellenzéki pártok képviselői hosszú idő után tárgyalóasztalhoz ültek. Hangsúlyozta: a jelenlegi kormánnyal szemben létezik egy tisztességes alternatíva.

Alojz Hlina, a KDH elnöke elmondta: a tárgyalópartnerek világa különböző, de ez nem akadályozza meg őket abban, hogy egy asztalhoz üljenek, és keressék azt, ami összeköti őket. „A politika a versenyről szól, de keresni kell a metszéspontokat is” – tette hozzá. Hlina szerint eljön a „Fico utáni kor”, amely a mostaninál jobb lesz. A KDH elnöke megerősítette, hogy a következő találkozón is részt vesz, melyet a tervek szerint Matovičék fognak szervezni.

TASR

Címkék: KDH, SaS, MKP, OĽaNO