Az SaS az üzemanyagáfa helyett a jövedéki adót csökkentené, Matovič válaszára várnak

2022. május 24. - 10:58 | Belföld

Ha nem csökkenthető az üzemanyagra kivetett áfa, akkor a jövedéki adó csökkentésével mérsékelné az üzemanyagok árát az SaS. A párt még a parlamenti szavazás előtt választ vár javaslatára a pénzügyminisztertől, mert ha nem lesz adócsökkentés, akkor vétózni fogják az extraadó bevezetését a Slovnaftra. Összeül a koalíciós tanács is, ezért a parlamenti szavazást kedden délelőtt 11 óráról szerdára halasztották az adótörvényről.

Az SaS az üzemanyagáfa helyett a jövedéki adót csökkentené, Matovič válaszára várnak
Fotó: TASR

Az SaS kész csökkenteni az üzemanyagok fogyasztási adóját is, ha a pénzügyminiszter elutasítja az áfa csökkentését. Richard Sulík pártja a jelenlegi 20 százalékról 8-ra vitte volna le az áfakulcsot, de Igor Matovič (OĽaNO) szerint ez ellentétes az Európai Unió előírásaival.

Lengyelországnak lehet?

Az SaS azonban úgy véli, az unióval is meg lehetne egyezni.

„Igor Matovič ellenzi, habár Lengyelország is ezt az utat választotta. A koalíciós tanács ülésén arról beszéltünk, hogy az unióval is meg lehetne állapodni arról, hogy az év végéig legyen érvényes az adócsökkentés” – tájékoztatta a Paramétert az SaS.

Igor Matovič azonban elutasította az áfa csökkentését – az uniós előírásokra hivatkozva –, ezért az SaS a fogyasztói adót csökkentené. „A fogyasztói adót a minimális adókulcsig csökkentenénk, ami egyáltalán nem lenne ellentétes az uniós előírásokkal” – ismertette a Paraméterrel Ondrej Šprlák, a párt szóvivője. A szociális csomagról és a hozzá kapcsolódó extraadóról szóló szavazást ezért szerdára halasztották, előtte még a koalíciós tanács vitatja meg az SaS javaslatát. Ha nem sikerül az adócsökkentésben megegyezni, akkor az SaS vétózni fogja a Slovnaft extraadóztatását, amit az orosz kőolaj világpiacinál alacsonyabb ára miatt keletkező nyereségre vetne ki a pénzügyminiszter.

SaS: Matovič hazudik

Az üzemanyag áfájának csökkentését hétfőn utasította vissza Igor Matovič, és egyben ragaszkodott a Slovnaftnak az olajár különbözetéből adódó extra nyereségére kivetett adó elfogadásához. A pénzügyminiszter azt is felajánlotta az SaS-nek, hogy ebből az adóból fedezzék a pedagógusok és az egészésgügyi dolgozók fizetésemelését. Az SaS szerint azonban ez az ötlet csak azt mutatja, hogy Matovič folyamatosan hazudik. „Korábban azt állította, hogy a kőolajra kivetett adóból az adóbónuszt és a szabadidő-utalványokat akarja finanszírozni, most azt, hogy a pedagógusok és a nővérek fizetésének emelését. A pénzügyminiszter egyszerűen hazudik, mivel a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók fizetésének emelését már egy éve blokkolja” – állítja Marián Viskupič (SaS), a parlament pénzügyi bizottságának elnöke.

Megkérdeztük a pénzügyminisztériumot is az SaS javaslatáról, amint válaszolnak, bővítjük hírünket.

- lpj -