Az SaS bevezetné, hogy véget vethessenek a gyógyíthatatlan beteg szenvedésének

2019. november 20. - 13:49 | Belföld

Nem eutanáziát szeretnének, hanem ennek egyfajta enyhébb változatát, hogy a gyógyíthatatlan beteget ne tartsák életben, ha szenved és nem kíván tovább élni.

Az SaS bevezetné, hogy véget vethessenek a gyógyíthatatlan beteg szenvedésének
Illusztráció

Erről Jana Cigániková (SaS) tett említést a Denník N-nek adott interjújában, és része a párt választási programjának.

"Mi az eutanáziát is szeretnénk, de tudjuk, hogy az nem menne át. Ma sokkal egyszerűbb párbeszédet kezdeni arról, hogy véget vethessünk egy gyógyíthatatlan beteg szenvedéseinek" - fogalmazott.

Emlékeztet, hogy az eutanáziánál valakinek fizikailag asszisztálnia kell, hogy az ember meghaljon, és szavai szerint megérti, ha akadnak, akiknek ez az értékrendjükbe ütközik.

"Én viszont a páciens oldalán állok, és örülnék, ha sikerülne elfogadtatni, hogy a gyógyíthatatlan betegeket, akik nem szeretnének tovább szenvedni, ne tartsák életben" - szögezte le.

A Cigániková által elmondottakra reagált majdani potenciális koalíciós partnerük, a KDH, mely álláspontja szerint a palliatív kezelést, azaz hogy a gyógyíthatatlan betegek életminőségét a lehető legnagyobb mértékben javítsák, emellett elérhetőbbé tennék a hospice szolgáltatást.

Figyelmeztetnek arra, hogy ma már nem ott kellene tartanunk, hogy a gyógyíthatatlan betegek szenvedésein eutanáziával akarunk segíteni, mivel úgy vélik, hogy aki a 21. században hosszan tartó és kegyetlen fájdalmakkal küzd, azt rosszul kezelik.

"A probléma az egészségügyünkben keresendő, a Robert Fico vezette kormányok ugyanis ebben csődöt mondtak. Az egészségügyi rendszer hosszú ideje nem reagál a krónikus betegségek számának megnövekedésére. Nincs kellőképpen biztosítva a betegek, szenvedők számára a rendszer szintű segítség. Nincsenek mobil palliatív csapataink, akik az otthoni gondozásban segítenék a beteg hozzátartozóit, és kevés a hospice" - jelentik ki.

A KDH álláspontja szerint az élet ajándék, és olyan megoldásokat kellene keresni, amelyekkel azt megmentik, amivel magasabb színvonalú egészségügyi ellátást tudna nyújtani.

(Denník N)