Az SaS is csatlakozik a megnemtámadási egyezséghez

Richard Sulík, az SaS elnöke hétfőn bejelentette: a pártja is csatlakozik a megnemtámadási egyezséghez, amelyet a parlamenten kívüli KDH és a Progresszív Szlovákia (Progresívne Slovensko - PS) - Együtt (Spolu) pártkoalíció képviselői írtak alá. A megállapodáshoz hétfőn csatlakozott Az Emberekért (Za ľudí) párt is. Sulík ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az SaS önállóan indul a parlamenti választásokon.

Az SaS is csatlakozik a megnemtámadási egyezséghez
Fotó: TASR

„Nagyon örülök, hogy az egyezségbe belefoglalták azt az általunk javasolt kitételt is, miszerint egyik szerződő fél sem fog koalíciót kötni sem a Smerrel, sem az SNS-szel, sem Marian Kotlebával”- jelentette ki Sulík újságírók előtt.

Azokkal a pártvezetőkkel, akik már aláírták az egyezséget, Sulík a jövő héten tervez találkozni. Többek között arról akar egyeztetni velük, hogy mely pártoknak akarják még felajánlani a csatlakozási lehetőséget.

Sulík megerősítette, hogy az ellenzéki vezetők várhatóan december elején ülnek ismét tárgyalóasztalhoz, hogy egyeztessenek a 2020. február 22-ei utcai megmozdulások esetleges közös programjáról. Az SaS erre a napra lefoglalta a megyei városok tereit, de Sulík hangsúlyozta, hogy hajlandó megosztani a területet más pártokkal is.

Az SaS elnöke meg van róla győződve, hogy a választások után kormányváltás lesz. Az ellenzéki pártok támogatottságára utalva kijelentette, hogy nem kell megijedni az aktuális preferenciáktól.

A PS-Együtt és a KDH megnemtámadási egyezsége eredetileg két kötelezettséget tartalmazott. Az egyik, hogy a választási kampány során tartózkodnak attól, hogy egymást támadják. A másik, hogy olyan közös pontokat keresnek, amelyek a jövőbeni kormány programprioritásai között is szerepelhetnek majd. Emellett a szerződő felek hétfőn kizárták a választások utáni együttműködést a Smer-SD, SNS pártokkal, valamint a szélsőségesekkel.


TASR