Az SaS és az OĽaNO szerint Kaliňák távozása nem elég

Robert Kaliňák (Smer-SD) belügyminiszternek az SaS ellenzéki párt szerint már évekkel ezelőtt le kellett volna mondania.

Az SaS és az OĽaNO szerint Kaliňák távozása nem elég
Az OĽaNO vezetői (Fotó: TASR - illusztráció)

„Minden lehetőséget elszalasztott, hogy emelt fővel távozhasson. Ma már ez nem más, mint a süllyedő és széteső Smer-SD taktikázása” – reagált hétfőn Kaliňák távozására az SaS.

A liberálisok szerint a belügyminiszter távozása kevés ahhoz, hogy sikerüljön megtisztítani a közéletet a korrupciótól és a maffiától.

„Kaliňák dicsérő szavai Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitányról sokatmondóak. Bár Kaliňák távozik, az emberei és velük együtt a rendőrségnél tapasztalható torzulások maradnak”

– olvasható a párt állásfoglalásában.

Az SaS az egyetlen lehetséges megoldásnak a jelenlegi helyzetben Robert Fico (Smer-SD) kormányának bukását és az előrehoztott választásokat tartja.

Igor Matovič, az OĽaNO elnöke hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette: Kaliňák távozása csak az első lépés a szlovák közélet korrupciótól és a maffiához közeli emberektől való megtisztítása terén. Matovič szerint Robert Fico (Smer-SD) kormányfőnek is távoznia kell, Kaliňákot pedig soha nem lett volna szabad belügyminiszterré tenni, mivel hivatalát a saját vagyonának gyarapítására használta fel, ezen kívül a rendőrséggel is visszaélt a Smer-SD és a támogatói javára, mindezt pedig Fico tudtával tette.  

Robert Kaliňák (Smer-SD) belügyminiszter hétfőn lemondott hivataláról, döntését egy délelőtti sajtótájékoztatón jelentette be. Elmondása szerint a lépéssel azt szeretné elérni, hogy az ország stabil maradjon, illetve a nyomozók nyugodtan végezhessék a munkájukat. Hozzátette: Ján Kuciak újságíró és a jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása számára olyan ügy, amellyel nagyon nehéz megbirkóznia.

(TASR)