Az SaS és a PS nem támogatják a választási rendszer megváltoztatását, a KDH nem mondana rá nemet, de vitát szeretne indítani a témáról

2023. november 17. - 11:52 | Belföld

Az SaS és a PS ellenzéki képviselői elutasítják a választási rendszer és a választókerületek számának megváltoztatását.

Az SaS és a PS nem támogatják a választási rendszer megváltoztatását, a KDH nem mondana rá nemet, de vitát szeretne indítani a témáról
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A KDH viszont el tudja képzelni azt a változást, amit az új kormány is említ a programjában. Az SaS és a PS ezért felszólította a mozgalmat, hogy hagyjon fel ezzel a hozzáállással. A kormány erőfeszítései mögött a demokrácia veszélyét látják.

„Az alapfeltevés, hogy miért nem tudunk egyetérteni a választási rendszer megváltoztatásával, hogy ha a parlament által elfogadott törvények egész Szlovákiára vonatkoznak, akkor az emberek egész Szlovákiából válasszanak jelölteket a parlamentbe”

– mondta Richard, az SaS elnöke, Richard Sulík.

A szavazatok visszaeséséről és a nagyobb számú választókerület melletti egyenlőtlenségről is beszélt.

"Például egy medzilaborcai képviselő megválasztásához elég 3 ezer szavazat, míg egy nyitrai képviselőnek nem lesz elegendő 15 ezer szavazat a megválasztásához"

– jegyezte meg, hozzátéve, hogy a választókerületek számának növelése után nem lesz nagyobb a demokrácia és jobb képviseletet a parlamentben. .

Az SaS szerint a kormánynak inkább a választási rendszer egyéb változásaira kellene koncentrálnia. El tud képzelni egy vitát például a kétfordulós választásról többségi választások esetén, vagyis az önkormányzati régiók elnökeiről, vagy az elnökválasztás és az európai parlamenti választások összekapcsolásáról.

A Progresszív Szlovákia (PS) elnöke, Michal Šimečka szintén elutasította a választási rendszer megváltoztatására irányuló törekvéseket.

"Ha Robert Fico (Smer-SD) meg akarja változtatni a választási rendszert, akkor az a célja, hogy Orbán Viktor példáját követve bebetonozza magát a hatalomba. Ez a demokrácia és a jogállamiság lebontását jelentené Szlovákiában"

- jelentette ki.

Milan Majerský, a KDH elnöke erre reagálva emlékeztetett arra, hogy a mozgalom programjában hosszú távú változások szerepelnek a választási rendszerrel kapcsolatban, és ezért készen áll a téma megvitatásra.

"A világ azon kevés országai közé tartozunk, ahol még mindig egy-egy választókerület érvényesül. Programunkban szerepel egy javaslat a választási rendszer nyolc választókerületre történő módosítására, minden választókerületnek saját jelöltlistája lenne"

- tette hozzá.

Meggyőződése, hogy eljött az idő, hogy Szlovákiát választási rendszerének köszönhetően a modern államok közé sorolják.

A kormány programnyilatkozatában jelezte, hogy érdekelt egy olyan szakértői csoport létrehozásában, amely egy-egy választókerület rendszerének megváltoztatásának lehetőségeit értékelné. Tiszteletben tartja, hogy a parlamenti választásokon a választókerületek számának megváltoztatásához az alkotmánymódosításra is szükség lenne.

A választások előtt a Hlas-SD is beszélt egy ilyen változásról. Peter Pellegrini, a párt és a parlament elnöke aláhúzta: ehhez széles körű konszenzusra lesz szükség. A változással szeretnék elérni a demokrácia magasabb arányát és szintjét. Pellegrini azt szeretné, ha minden kerületnek saját képviselője lenne a parlamentben.

TASR/para