Az SaS és a Za ľudí mellett OĽaNO-s képviselők is támadják az OĽaNO-s Gyimesi György népszámlálási kezdeményezését

2021. február 2. - 14:31 | Belföld

A népszámlálási ív módosítására tett javaslatának visszavonását kéri 27 koalíciós képviselő a Statisztikai Hivatal elnökét. Az SaS és a Za ľudí képviselői mellett négy OĽaNO-s képviselőnek sem tetszik a javaslat tartalma, a gyorsított eljárásban való tárgyalás pedig szerintük törvénysértő.

Az SaS és a Za ľudí mellett OĽaNO-s képviselők is támadják az OĽaNO-s Gyimesi György népszámlálási kezdeményezését
Fotó: TASR

Nyílt levélben kéri 27 koalíciós képviselő Alexander Balleket, a Statisztikai Hivatal elnökét, hogy vonja vissza a múlt hét pénteken tárcaközi egyeztetésre bocsátott javaslatát, amely megszüntetné a második nemzetiség megjelölésének lehetőségét a népszámlálási íven. A javaslatot gyorsított eljárásban fogadtatná el a hivatal, a szokásos, 15 napos véleményezési szakaszt 8 napra csökkentette. „Figyelmeztetjük, hogy

a véleményezési eljárás lerövidítése sérti a kormány törvény-előkészítési szabályait,

amelyek az előkészítési folyamat során kötelezőek a Statisztikai Hivatal számára is” – írják levelükben a képviselők.

Egy koalíciós képviselő lobbija

A képviselők kifogásolják a javaslat tartalmát is, szerintük ugyanis egy szakmailag jól előkészített ívet akar most hirtelen, egy héttel a népszámlálás kezdete előtt módosítani. „Kifejezzük egyet nem értésünket azzal, hogy egy hosszan előkészített, alaposan alátámasztott, a nemzeti kisebbségek képviselőivel konzultált és már régen jóváhagyott

megoldást akar hirtelen, az utolsó pillanatban, a kormány törvény-előkészítési szabályainak megszegésével és a kisebbségek képviselőivel való konzultáció nélkül módosítani egyetlen koalíciós képviselő lobbija hatására, akit támogat a parlamenten kívüli magyar politikusok egy része”

– magyarázta kezdeményezésüket Ondrej Dostál (SaS), a nyílt levél egyik aláírója. A Statisztikai Hivatal akciója mögött ugyanis Gyimesi György (OĽaNO) parlamenti képviselő, valamint az Összefogás és az MKP politikusai állnak.

A 27 aláíró többsége az SaS és a Za ľudí képviselője, de a tiltakozó levelet négy képviselő aláírta Gyimesi György frakciójából is.

A Statisztikai Hivatal módosító javaslatát hétfőn elutasította a kormány kisebbségi tanácsa is, a 32 tagú testületből 23-an szavazták meg – ellenszavazat nélkül – a hivatal javsalatát elítélő határozatot. A testület magyar, ruszin és szerb tagjai nem szavaztak.

Bukovszky László (Híd) kisebbségi ügyi biztos a véleményezési eljárásban akarja visszavonatni a kettős nemzetiség lehetőségét tiltó javaslatot, és hasonló hozzászólást készül benyújtani magyar és szlovák közéleti személyiségek és politikusok egy csoportja is. A kezdeményezésüket már 1400-an támogatták az interneten.

- lpj -