Az SaS felszólította Dankót, hogy egy héten belül tegye közzé a doktori értekezését

2018. október 26. - 12:00 | Belföld

Az ellenzéki SaS párt jövő péntekig (november 2.) adott időt Andrej Dankónak (SNS), a parlament elnökének, hogy nyilvánosságra hozza a doktori értekezését, amelynek alapján 2000-ben JUDr. titulust szerzett, és hogy így tisztázza a nevét. Ha ezt nem teszi meg a megadott határidőig, az ellenzék a parlamentben indítványozni fogja a leváltását.

Az SaS felszólította Dankót, hogy egy héten belül tegye közzé a doktori értekezését
Fotó: TASR

Erről Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) tájékoztatott egy pénteki sajtótájékoztatón, hozzátéve: a rendkívüli ülés kezdeményezéséhez szükséges aláírásokat már összegyűjtötték. Az indítványt támogatta az OĽaNO és a Sme rodina mozgalom, valamint a Miroslav Beblavý és Martin Poliačik köré csoportosuló független képviselők is.

Ďuriš Nicholsonová szerint Danko leváltását a doktori értekezésével kapcsolatban felmerült gyanú mellett az oroszbarát törekvései is indokolják, melyek éles ellentétben állnak Szlovákia külpolitikai irányvonalával. „Ezen kívül az orbáni politikát támogatja, és a hatalom központosítása mellett állt ki. Ez elfogadhatatlan” – tette hozzá az ellenzéki képviselő.

Richard Sulík, az SaS elnöke szerint fennáll a súlyos gyanú, hogy Danko jogosulatlanul használja a JUDr. címet. „Hetek óta nem hajlandó közzétenni a munkáját, és nem tud hiteles magyarázattal szolgálni arra a kérdésre, miért Besztercebányán védte meg azt, ha Pozsonyban tanult. Ez komoly probléma. Szlovákia az EU tagja, a civilizált világ része, ahol a szélhámosoknak nincs helyük a magas politikában. Nincs keresnivalója a parlament élén” – jelentette ki Sulík, aki szintén veszélyesnek tartja Danko törekvését a hatalom központosítására. „Egy diktátor génjeit hordozza magában, és ezt egyre kevésbé rejti véka alá. Ha ezt nem tudják neki elmagyarázni a koalíciós partnerek, az ellenzéknek kell megtennie” – tette hozzá az SaS elnöke.

Andrej Danko a Komenský Egyetem Jogi Karán szerezte meg a Mgr. titulust, majd a besztercebányai Bél Mátyás Egyetemen a doktori címet. A doktori értekezése csak az arra jogosult személyek számára hozzáférhető. A médiában megjelent információk szerint ugyanilyen címmel és témában készültek más munkák is, az egyik 1999-ben, egy évvel Danko védése előtt, a Komenský Egyetem Jogi Karán. A Bél Mátyás Egyetem vezetése korábban felszólította a parlament elnökét a doktori értekezés közzétételére. Danko azt állítja, hogy a munkája nem titkosított, a kompetensek hozzáférhetnek.

Danko: Sulík többször is túllépte az illendőség és a szakmaiság határait

Richard Sulík, az SaS elnöke olyan ember, aki a magánéletben és a szakmai életben is többször túllépte az illendőség és a szakmaiság határait. Ezt Andrej Danko (SNS), a parlament elnöke jelentette ki pénteken, az SaS felszólítására reagálva.

„A személyem és a Szlovák Nemzeti Párt irányában tanúsított megszállottságát nem fogom kommentálni” – jelentette ki Danko.


(TASR)