Az SaS a fiatalok mentális egészségével való foglalkozás fontosságára hívja fel a figyelmet

2023. június 24. - 19:25 | Belföld

A lelki problémák már gyermekkorban kialakulnak az emberben, ezért már fiatalon figyelnünk kell rá. Erre hívja fel a figyelmet az SaS-párt. A párt úgy véli, rendszerszintű megoldásokra van szükség, például meg kell tanítani a pedagógusokat és a szülőket, hogyan észleljék időben a gyermek lelki diszkomfortját.

Az SaS a fiatalok mentális egészségével való foglalkozás fontosságára hívja fel a figyelmet
Branislav Gröhling (TASR)

Az iskolának olyan helynek kell lennie, ahol az iskolások biztonságban érzik magukat, és könnyen kezelhetik a serdülőkort. „Intenzív társadalmi változások, kihívások és váratlan krízishelyzetek idejét éljük, és ez természetesen az iskolákat, a tanulókat és a dolgozókat is érinti. Több esetben is előfordult erőszakos viselkedés, baltával való támadás vagy szélsőséges iskolai zaklatás” – mutatott rá Branislav Gröhling (SaS) parlamenti képviselő.

A párt az úgynevezett könnyed intézkedésekben látja az egyik megoldást. „Ezek olyan egyszerű lépések, mint a pozitív visszajelzések terének megteremtése a tanárok számára, a mentálhigiénés témák megvitatása a szülői értekezleteken és olyan iskolai légkör kialakítása, amely biztosítja a diákok és a tanárok jólétét. Hasonlóképpen jó hangsúlyozni, hogy az osztályzatok nem jelentenek mindent, nem tükrözik a gyerek értékét” – tette hozzá.

Rendszerszinten az SaS javasolja a tanárok oktatását és támogatását, valamint „mentális jóléti központok“ kialakítását a tanárok és az alkalmazottak számára. Gröhling szerint folytatni kell a megkezdett reformokat is, így a tanácsadó központok reformját, az oktatás tartalmi reformját és a támogatási intézkedések reformját.

TASR